Bażant mongolski - niezwykle kolorystyczna i łatwa w hodowli ozdoba podwórka

Bażant mongolski Bażant mongolski

Bażant należy do rodziny kuraków, w której bardzo charakterystyczną cechą jest silnie zaznaczony dymorfizm płciowy dotyczący kolorystyki upierzenia samca. Bażant mongolski zamieszkuje nad jeziorem Bajkał, w Mongolii oraz okolicach Kazachstanu. W Polsce można go spotkać w chowie wolierowym w Ogrodach Zoologicznych i gospodarstwach agroturystycznych.

Charakterystyka

Samce mają upierzenie tułowia w tonacji rudo-czerwono-brunatnej. Niewielka głowa i smukła szyja mają kolor metaliczny zielony, podczas ruchu połyskuje. Podobnie jak Bażant Obrożny posiada białą obwódkę wokół szyi. Obroża jest przerwana na wysokości mostka, przez co przypomina kołnierzyk. Na środku piersi występują pióra zielono-brązowe. Spód ciała jest ciemno ubarwiony, brązowo – czarny. Lotki skrzydeł od zewnątrz mają jasną barwę – kremową, beżową i jasno brązową.

Dookoła oczu i na kościach policzkowych występuje charakterystyczna dla tej grupy ptaków czerwona obwódka pozbawiona piór. Dość duże, okrągłe oczy mają najczęściej barwę żółtą lub pomarańczową. Dziób jest proporcjonalnej wielkości do głowy i lekko haczykowato zakończony. Ogon nie jest zbyt długi, posiada poprzecznie ułożone pasy ciemnej barwy, na brudno-żółtym tle. Całe ciało ma długość około 100 cm.

Samice nie są tak barwnie upierzone, posiadają szatę ochronną przed drapieżnikami. Są nieco mniejsze od samców i mają dużo krótszy ogon. Kolorystyka upierzenia i tak jest bardzo charakterystyczna, mimo że ochronna. Grzbiet jest rudo-popielaty, na końcówkach piór znajdują się czarne lub brunatne obwódki, tworząc pstrokate ubarwienie. Spód ciała jest dużo jaśniejszy, beżowy, kremowy lub biały.

Tryb życia

Bażanty słabo latają, natomiast sprawnie się poruszają, biegając. Nie należą do grupy ptaków płochliwych. W naturalnych warunkach zamieszkują stepy. Gniazda budują na ziemi w dość wysokich i gęstych krzakach lub kępach traw. Zimy spędzają na skraju lasów, chroniąc się od wiatru i opadów atmosferycznych. Jeśli występuje w górach, można go spotkać w zadrzewionych wąwozach. Bażanty można spotkać nieopodal niewielkich zbiorników wodnych lub terenów bagiennych.

Bardzo charakterystyczny zjawiskiem dążącym do rozrodu są toki. Na jednego samca bażanta przypada zazwyczaj 1-2 samice, które zakładają gniazda na obrzeżach terytorium samca. Terytoria są bardzo różnej wielkości, mogą zajmować od 1 do 40 ha. Samice wybierają na gniazda miejsca spokojne, w wysokich krzakach. Znoszą bardzo zróżnicowane ilości jaj w ciągu jednego sezonu, od 6 do 17. Matki wysiadują jaja przez 25 dni, są bardzo opiekuńcze i wodzą za sobą pisklęta już pierwszego dnia- młode są zagniazdownikami.

Bażanty podobnie jak kury domowe uwielbiają kąpiele piaskowe, dzięki którym pozbywają się pasożytów zewnętrznych. Bażanty są ptakami wędrującymi, często wracają jednak do swoich starych kryjówek. Samce podczas jednego tokowania potrafią zwiedzić całe terytorium. Do wędrówek zmusza je głównie brak pożywienia na danym obszarze, ale również pożary, wycinki zagajników i lasów. Samice często giną na terenach rolniczych.

Żywią się głównie pokarmem roślinnym, ale jeśli mają dostęp do niewielkich zbiorników wodnych zdobywają pokarm zwierzęcy zamieszkujący okolice (dżdżownice, płazy, gady, mał ryby, mięczaki i owady). Pokarm roślinny stanowią nasiona, pędy traw, owoce. Żerują również na polach uprawnych, jeśli mają do nich dostęp.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki