Co trzeba wiedzieć o nasionach rabarbaru? Podpowiadamy!

Nasiona rabarbaru Kwiat rabarbaru

Rabarbar ogrodowy jest typowym warzywem wiosenno-letnim spotykanym w prawie każdym ogródku przydomowym i działkowym. To atrakcyjne i niezwykle smaczne warzywo traktowane jest też jako roślina ozdobna o właściwościach leczniczych. Częścią jadalną rabarbaru są grube, mięsiste i soczyste ogonki liściowe, charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Są one bardzo niskokaloryczne, 100 g zawiera jedynie 21 kcal.

Rabarbar jest jedną z pierwszych nowalijek, robi się z niego kompoty, soki, dżemy i wina, a także dodaje do wypieków. Najczęściej uprawiany jest wegetatywnie przez podział karp, jednak możliwa jest także uprawa rabarbaru z nasion. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach rabarbaru.

Wygląd nasion

Owocem, a zarazem nasieniem, rabarbaru jest spłaszczony, trójgraniasty, uskrzydlony orzeszek koloru czerwonobrunatnego. Owocnia jest zrośnięta z nasieniem, stąd niekiedy owoc rabarbaru jest nazywany jednonasiennym ziarniakiem.  Nasiona uzyskują dojrzałość już 22-30 dni po zapłodnieniu.

Masa 1000 nasion

Masa 1000 nasion rabarbar wynosi 10-15 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 70-110 nasion.

Zdolność kiełkowania

Do kiełkowania nasiona rabarbaru wymagają ciemności. Przy temperaturze podłoże wynoszącej 20-30o C wschody nasion następują po 10-14 dniach. Rabarbar ma niewielkie wymagania cieplne. Jego części podziemne dobrze zimują nawet przy dużych mrozach, a młode pąki wytrzymują przymrozki nawet do -10o C. 

Kiedy i jak siać nasiona?

Uprawa rabarbaru z nasion jest możliwa, jednak decydując się na tę metodę, należy pamiętać, że uzyskane w jej wyniku rośliny nie są jednorodne i różnią się od rośliny matecznej, przez co są mniej wartościowe od tych uzyskanych w wyniku podziału karp. Ten sposób rozmnażania jest bardziej kłopotliwy, dlatego stosowany jest jedynie w pracach hodowlanych. W uprawie amatorskiej rabarbar rozmnażany jest częściej przez podział dojrzałych karp.

Nasiona rabarbaru wysiewa się wiosną, na początku marca lub kwietniu do inspektu lub rozsadnika, na głębokość 1,5-2,5 cm, w rowki co 30 cm znajdujące się w rzędach oddalonych od siebie o 100 cm. Możliwy jest również wysiew nasion rabarbaru do doniczek o średnicy 10-15 cm. Uzyskane w ten sposób siewki wysadza się na miejsce stałe jesienią lub wiosną następnego roku. Lepszy plon zapewnia jesienne sadzenie, jednak w rejonach o ostrzejszych zimach zaleca się wiosenne sadzenie roślin.

Zalecana rozstawa rabarbaru wynosi 100 x 100 cm na glebach lżejszych oraz 150 x 150 cm na glebach cięższych. Rabarbar sadzi się bardzo głęboko, tak by pąki wierzchołkowe znajdowały się 2-4 cm pod powierzchnią gleby. W uprawie rabarbaru z nasion zbiory będą możliwe od 2 lub 3 roku uprawy. Użytkowanie plantacji rabarbaru trwa zwykle 10-15 lat.

Selekcja sadzonek       

Ze względu na duże zróżnicowanie cech morfologicznych i użytkowych rośliny wymagają wcześniejszej selekcji podczas przesadzania. Do sadzenia wybiera się jedynie dobrze rozwinięte rośliny. Sadzonki powinny mieć po 2-3 silne pąki i 1-2 korzenie, a jej masa powinna wynosić ok. 250 g. Muszą być zdrowe, wolne od chorób i nicieni.

Zbiór i przechowywanie nasion

Po wydaniu owoców część nadziemna obumiera, a rośliny zapadają w stan bezwzględnego spoczynku, który trwa aż do grudnia. Odpowiednio przechowywane nasiona rabarbaru zachowują zdolność kiełkowania przeciętnie przez 3 lata od momentu zbioru.

Ceny nasion

Przykładowa cena nasion rabarbaru:

Rabarbar – 2,5-2,7 zł (opak. 1 g)

Producenci nasion

Do najbardziej popularnych producentów i odmian należą:

  • W. Legutko. Przedsiębiorstwo Hodowlano-Nasienne

Lider, Malinowy, Wiśniowy.

Nasiona rabarbaru do siewu znajdziesz tutaj

Autor: Justyna Czerwieniec

Bibliografia:

  1. „ABC ogrodnictwa”, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2011, s. 188-189.
  2. Durau Beata „Uprawa mało znanych roślin warzywnych”, Wydawnictwa Uczelniane Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy, Bydgoszcz 2013, s. 151-156.
  3. Kołota Eugeniusz, Orłowski Marian, Biesiada Anita „Warzywnictwo”, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2007, s. 437-441.
  4. Le Page Rosenn, Meudec Gérard „ABC warzywnictwa”, wyd. Delta, Warszawa 2005, s. 138-140.
  5. Orłowski Marian, Kołota Eugeniusz „Uprawa warzyw”, wyd. Brasika, Szczecin 1993, s. 221-224.
  6. „Rozmnażamy rabarbar”, [w:] „Mój Piękny Ogród”, nr 9/2008, s. 43.
  7. „Sadownictwo i warzywnictwo” pod red. Kaweckiego Zdzisława i Krysińskiej Wandy, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1995, s. 339-341.
  8. „Uprawa warzyw w polu”, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 1994, s. 344-350
  9. „Warzywnictwo”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1985, s. 333-336.
  10. „Warzywnictwo”, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1999, s. 178-180.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki