
Pomidor Antares - popularna odmiana doskonała do uprawy amatorskiej
Rabarbar ogrodowy jest typowym warzywem wiosenno-letnim spotykanym w prawie każdym ogródku przydomowym i działkowym. To atrakcyjne i niezwykle smaczne warzywo traktowane jest też jako roślina ozdobna o właściwościach leczniczych. Częścią jadalną rabarbaru są grube, mięsiste i soczyste ogonki liściowe, charakteryzujące się kwaśnym smakiem. Są one bardzo niskokaloryczne, 100 g zawiera jedynie 21 kcal.
Rabarbar jest jedną z pierwszych nowalijek, robi się z niego kompoty, soki, dżemy i wina, a także dodaje do wypieków. Najczęściej uprawiany jest wegetatywnie przez podział karp, jednak możliwa jest także uprawa rabarbaru z nasion. Przedstawiamy zbiór najważniejszych informacji, które trzeba wiedzieć o nasionach rabarbaru.
Owocem, a zarazem nasieniem, rabarbaru jest spłaszczony, trójgraniasty, uskrzydlony orzeszek koloru czerwonobrunatnego. Owocnia jest zrośnięta z nasieniem, stąd niekiedy owoc rabarbaru jest nazywany jednonasiennym ziarniakiem. Nasiona uzyskują dojrzałość już 22-30 dni po zapłodnieniu.
Masa 1000 nasion rabarbar wynosi 10-15 g. W 1 g materiału siewnego znajduje się 70-110 nasion.
Do kiełkowania nasiona rabarbaru wymagają ciemności. Przy temperaturze podłoże wynoszącej 20-30o C wschody nasion następują po 10-14 dniach. Rabarbar ma niewielkie wymagania cieplne. Jego części podziemne dobrze zimują nawet przy dużych mrozach, a młode pąki wytrzymują przymrozki nawet do -10o C.
Uprawa rabarbaru z nasion jest możliwa, jednak decydując się na tę metodę, należy pamiętać, że uzyskane w jej wyniku rośliny nie są jednorodne i różnią się od rośliny matecznej, przez co są mniej wartościowe od tych uzyskanych w wyniku podziału karp. Ten sposób rozmnażania jest bardziej kłopotliwy, dlatego stosowany jest jedynie w pracach hodowlanych. W uprawie amatorskiej rabarbar rozmnażany jest częściej przez podział dojrzałych karp.
Nasiona rabarbaru wysiewa się wiosną, na początku marca lub kwietniu do inspektu lub rozsadnika, na głębokość 1,5-2,5 cm, w rowki co 30 cm znajdujące się w rzędach oddalonych od siebie o 100 cm. Możliwy jest również wysiew nasion rabarbaru do doniczek o średnicy 10-15 cm. Uzyskane w ten sposób siewki wysadza się na miejsce stałe jesienią lub wiosną następnego roku. Lepszy plon zapewnia jesienne sadzenie, jednak w rejonach o ostrzejszych zimach zaleca się wiosenne sadzenie roślin.
Zalecana rozstawa rabarbaru wynosi 100 x 100 cm na glebach lżejszych oraz 150 x 150 cm na glebach cięższych. Rabarbar sadzi się bardzo głęboko, tak by pąki wierzchołkowe znajdowały się 2-4 cm pod powierzchnią gleby. W uprawie rabarbaru z nasion zbiory będą możliwe od 2 lub 3 roku uprawy. Użytkowanie plantacji rabarbaru trwa zwykle 10-15 lat.
Ze względu na duże zróżnicowanie cech morfologicznych i użytkowych rośliny wymagają wcześniejszej selekcji podczas przesadzania. Do sadzenia wybiera się jedynie dobrze rozwinięte rośliny. Sadzonki powinny mieć po 2-3 silne pąki i 1-2 korzenie, a jej masa powinna wynosić ok. 250 g. Muszą być zdrowe, wolne od chorób i nicieni.
Po wydaniu owoców część nadziemna obumiera, a rośliny zapadają w stan bezwzględnego spoczynku, który trwa aż do grudnia. Odpowiednio przechowywane nasiona rabarbaru zachowują zdolność kiełkowania przeciętnie przez 3 lata od momentu zbioru.
Przykładowa cena nasion rabarbaru:
Rabarbar – 2,5-2,7 zł (opak. 1 g)
Do najbardziej popularnych producentów i odmian należą:
Lider, Malinowy, Wiśniowy.
Nasiona rabarbaru do siewu znajdziesz tutaj
Autor: Justyna Czerwieniec
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl