Czapla siwa - zagrożony wyginięciem, agresywny ptak o esowatej szyi

Czapla siwa Czapla siwa

Czapla siwa (Ardea cinerea) to dostojny ptak z rzędu brodzących. Może być ona jednak groźna dla człowieka, gdyż – czując się zagrożona – atakuje dziobem oczy swoich wrogów. W Polsce nie będą za nią przepadać hodowcy ryb, ponieważ całymi dniami żeruje ona w stawach i nie tylko zjada ogromne ilości ryb, lecz także bardzo dużo ich uszkadza swoim ostrym i długim dziobem, po czym pozostawia je martwe w zbiorniku, gdy okazują dla niej za duże do połknięcia. Z tego też powodu na terenach zamkniętych ośrodków dopuszcza się ich odstrzeliwanie.

Występowanie

Ptak ten zasiedla w kilku podgatunkach rozległe tereny Europy, środkową i południowo-wschodnią Azję oraz Afrykę, ale w przypadku tej ostatniej rozmieszczenie kolonii jest raczej wyspowe. W Polsce lęgowiska czapli siwej znajdują się zazwyczaj na nizinach i to w pobliżu zbiorników wodnych. Kiedyś występowała ona licznie tylko na pojezierzach, dziś jednak obserwuje się jej ekspansję na południe kraju.

Jeśli chodzi o nasz kraj, to ptak ten przylatuje pod koniec roztopów w lutym lub w marcu, a odlatuje w okresie od sierpnia do grudnia, najczęściej jednak mniej więcej w listopadzie, choć niektóre czaple są w stanie przezimować w Polsce, zwłaszcza gdy mowa o terenach najbardziej wysuniętych na zachód. Ogólnie jednak jej typowe miejsca zimowania to zachodnia i południowa Europa oraz tereny na południe od Sahary.

Charakterystyka

Czapla siwa jest niewiele mniejsza od bociana. Długość jej ciała waha się w granicach 85–100 cm, a rozpiętość skrzydeł – 160–195 cm. Co do masy ciała, to zazwyczaj kształtuje się ona na poziomie od 1 do 2 kg. Upierzenie tej czapli jest popielatoszare, choć zarówno głowa, jak i szyja są białawe, a od oka do tyłu głowy ciągnie się jej czarny pas, który kończy się równie ciemnym czubkiem. Także na środku szyi widoczne są czarne kreski. Dziób jest prosty, masywny, żółtawy. Długie nogi zaś są szarożółte. Dorosłe czaple w szacie godowej mają z kolei bardziej wydłużone pióra w białym kolorze na piersi i barkach. Ich dziób jest też wtedy różowopomarańczowy.

Znakiem rozpoznawczym czapli siwej są esowato wygięta szyja – złożona w locie, choć czasem także w trakcie stania – i łukowato opadające skrzydła. Odróżnia ją to przykładowo od żurawia. Również wydawane przez nią odgłosy są dosyć nietypowe – mówi się bowiem, że czaple odzywają się ponuro i kracząco. Ich krzyki są ostre i donośne, przypominają szorstkie „kah-ahrk”, które często ma pogłosowe brzmienie. W koloniach z kolei słychać serie klekoczących dźwięków podobnych do „kekekeke”. Na koniec nie można też nie wspomnieć o pozie przybieranej, gdy czapla wypoczywa – stoi wtedy nieruchomo na jednej nodze, najczęściej na skraju zarośli.

Żywienie

Głównym pożywieniem tego ptaka są małe ryby, owady, płazy, gady, mięczaki i gryzonie. Czasami też pisklęta innych ptaków. Jeśli chodzi o dzienną porcję, którą powinna spożyć czapla, to przykładowo dorosły osobnik potrzebuje 300–500 g drobnych ryb o maksymalnym wymiarze do 25 cm, ponieważ większych nie jest w stanie zjeść i tylko niepotrzebnie je kaleczy. Istotnym jest, że ptak ten może polować do bardzo późnego wieczora i do swojej kolonii lęgowej odlatuje dopiero, gdy zapada ciemność. Ogólnie żeruje w płytkich częściach zbiorników wodnych, gdzie nieruchomo czeka na zdobycz. Gdy coś zobaczy, natychmiastowo prostuje szyję i uderza dziobem w ofiarę.

Warto wspomnieć, że podobny proces ma miejsce, gdy czapla poczuje się zagrożona przez człowieka – jej odruchem jest wtedy silne dziobanie i to… prosto w oczy. Dlatego też, gdy przykładowo wykonuje się jakieś zabiegi przy młodych ptakach tego gatunku, należy zawsze przytrzymywać ich dzioby ręką.

czytaj dalej...

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki