
Groch Iłówiecki – plenna odmiana wykazująca dużą odporność na choroby

Zobacz także
Groch Iłówiecki to jedna z najbardziej znanych w Polsce odmian grochu siewnego. Charakteryzuje się przede wszystkim bardzo dobrą plennością oraz odpornością na groźne choroby.
Opis
Odmiana ta zaliczana jest do średnio wysokich, ponieważ mierzy ok. 60–70 cm. Również produkowane przez nią strąki nie należą do największych – średnio mają ok. 6–8 cm długości. Są przy tym proste i jasnozielone. Taki sam kolor mają także świeże nasiona. Co ważne, groch Iłówiecki zaliczamy do odmian cukrowych – wynika to z faktu, że wewnętrzna strona jego strąków nie zawiera pergaminowej błony (tzw. wyściółki). Dzięki temu jadalne są nie tylko same nasiona, lecz także całe strąki.
Warto wiedzieć, że groch ten należy do odmian późniejszych, ponieważ od siewu do zbioru mija w jego przypadku mniej więcej od 75 do 80 dni.
Wymagania
Rośliny najlepiej rozwijają się na terenach o klimacie dosyć chłodnym. Okazuje się, że minimalna temperatura, potrzebna do rozpoczęcia wegetacji grochu, wynosi 4–5°C, podczas gdy temperatura optymalna dla jego rozwoju to 13–18°C. Poza tym Iłówiecki ceni umiarkowany poziom wilgotności zarówno w powietrzu, jak i w podłożu. Nie zapominajmy też, że jest on wrażliwy na glebę zakwaszoną i mało przepuszczalną.
Właściwości
Groch cukrowy Iłówiecki najlepiej sprawdzi się, gdy przyrządzimy jego strąki w całości. Odmianę tę można też mrozić, jednak ogólnie nie zaleca się jej do szerokiego wykorzystania w przemyśle przetwórczym – tym bardziej, że uprawia się ją przede wszystkim amatorsko.
Nie zapominajmy także, że nie bez kozery mowa tu o grochu cukrowym – nasiona i strąki są wyraźnie słodkie w smaku, dlatego chętnie zjedzą je nawet dzieci.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
56589 , 2 , 0 , 0 Zimna Zośka i Zimni Ogrodnicy - kiedy, termin i co oznaczają?
-
33967 , 1 , 0 , 0 Uprawa ogórka pod osłonami - to trzeba wiedzieć
-
98060 , 0 , 0 , 0 Sadzenie cebuli z dymki - o tym musisz pamiętać