Por Juhas – nagradzana odmiana o niezwykle smacznych łodygach rzekomych
Zobacz także
Juhas to jedna z najpopularniejszych odmian pora. Ma dosyć grube łodygi rzekome, ale najbardziej ceni się go za walory smakowe. Warto wspomnieć, że jest to odmiana nagrodzona Złotym Medalem MTP – Poznań Polagra 2005.
Opis
Charakterystyczne dla tej rośliny są jej średnio zwarte, ale całkiem szerokie liście. Mają zielony kolor, a ich powierzchnię pokrywa lekki woskowy nalot. Przybierają pokrój półwzniesiony. Na łodydze rzekomej praktycznie nie widać zgrubienia cebulowego. Jest to spowodowane między innymi jej średnicą, która przeciętnie wynosi od 2,5 do 4 cm, choć często zdarzają się też okazy jeszcze grubsze. Długość łodygi określa się z kolei jako umiarkowaną – waha się ona w granicach 14–16 cm. Ponieważ Juhas to odmiana dosyć późna, jej plony zaleca się zbierać albo na początku, albo pod koniec jesieni.
Wymagania
Aby plon wydawany przez prezentowaną odmianę uzyskał wysoką jakość, należy zapewnić jej żyzne podłoże, bogate w próchnicę. Poza tym nie powinno mieć pH mniejszego niż 6,3. Ważne również, aby gleba była w miarę wilgotna, ponieważ pory lubią wilgoć. Pamiętajmy, że najodpowiedniejszy dla nich jest także łagodny klimat. Należy zdać sobie sprawę, że pory najlepiej sadzić w drugim roku po oborniku, np. po takich warzywach jak ogórek czy kapusta. Nie miejmy też obaw przed tym, żeby potraktować tę odmianę jako przedplon, gdyż dzięki swojemu rozwiniętemu systemowi korzeniowemu por na pewno zostawi podłoże w bardzo dobrym stanie.
Nawożenie
Juhas posadzony na glebie innej niż zalecana będzie potrzebował dodatkowej dawki obornika – trzeba rozłożyć go jesienią. Dobrze też sięgnąć po nawozy azotowe, przy czym pierwszą dawkę należy zastosować przed siewem, a drugą– gdy rośliny znajdą się w fazie silnego wzrastania.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
82077 , 2 , 0 , 0 Zimna Zośka i Zimni Ogrodnicy - kiedy, termin i co oznaczają?
-
35088 , 3 , 0 , 0 Uprawa ogórka pod osłonami - to trzeba wiedzieć
-
105704 , 0 , 0 , 0 Sadzenie cebuli z dymki - o tym musisz pamiętać