Por Golem – polecana do mrożenia i suszenia odmiana o długich łodygach
Zobacz także
Por Golem charakteryzuje się dorodną łodygą rzekomą, która może osiągnąć nawet do pół metra długości. Niestety, jest to odmiana o średniej odporności na chłody.
Opis
Odmianę tę zalicza się do plonujących wcześnie, ponieważ okres jej wegetacji trwa ok. 160 dni. Golem wytwarza okazałe białe łodygi rzekome o długości mogącej wynieść nawet 40–50 cm i średnicy wahającej się od 2,5 do 3,0 cm. Obsypywanie łodygi może dodatkowo wpłynąć na jej wydłużenie się. Liście roślin są zazwyczaj jasnozielone, choć mogą też przybierać ciemniejszy odcień. Niestety, Golem nie jest odporny na niskie temperatury, dlatego należy zebrać go z pola przed nadejściem przymrozków.
Uprawa
Prezentowaną odmianę można uprawiać zarówno z rozsady, jak i z siewu bezpośrednio do gruntu. W tym drugim przypadku trzeba jednak poczekać na przejście ostatnich przymrozków. Zaleca się, aby plon Golema zbierać późnym latem lub wczesną jesienią (od września do października), przy czym terminy rozpoczęcia uprawy, w zależności od wybranej metody, powinny się przedstawiać następująco:
- siew w tunelu – przełom lutego i marca;
- siew na rozsadniku – przełom marca i kwietnia;
- siew do gruntu – przełom kwietnia i maja.
Pamiętajmy także o odpowiedniej rozstawie. Zaleca się, aby odstęp w wypadku wysadzania rozsady wynosił 30 × 15 cm, natomiast podczas siewu bezpośredniego rzędy powinny być od siebie oddalone o 20–40 cm, a rośliny w rzędach – o ok. 10 cm (ale dopiero po przerywce).
Zastosowanie
Por tej odmiany nadaje się przede wszystkim na rynek warzyw świeżych (może być np. składnikiem surówek), jednak z równie dobrym skutkiem można przeznaczyć go na przetworzenie. Znakomicie sprawdza się w postaci mrożonej i suszonej.
Dagmara Deska
Zobacz także
-
-
82047 , 2 , 0 , 0 Zimna Zośka i Zimni Ogrodnicy - kiedy, termin i co oznaczają?
-
35074 , 3 , 0 , 0 Uprawa ogórka pod osłonami - to trzeba wiedzieć
-
105670 , 0 , 0 , 0 Sadzenie cebuli z dymki - o tym musisz pamiętać