Por Bartek – bardzo plenna i późna odmiana, doskonała na susz

Bartek to pierwsza krajowa odmiana pora. Cechuje się świetną plennością i daje dobre przyrosty – szczególnie na wiosnę. Rośliny nie mają również problemów z odrastaniem po zimie.

Opis

Przedstawiciele prezentowanej odmiany charakteryzują się pokrojem, który można określić jako półwzniesiony. Ich łodygi rzekome nie są ani specjalnie długie, ani grube – zazwyczaj wyrastają na ok. 10–15 cm. Przybierają kształt walcowaty, natomiast na dole mają dosyć słabo zaznaczone, choć widoczne, białe zgrubienie. Liście osiągają z kolei znaczną długość i wybarwiają się na szarozielono. Warto dodać, że odmiana ta dojrzewa późno.

Właściwości i zastosowanie

Por Bartek jest niezawodny w plonowaniu. Co więcej, na wiosnę daje wyjątkowo duże przyrosty świetnej jakości. Dobrze odrasta także po zimie, tę najtrudniejszą porę roku może zatem spędzać w polu. Warto również zdać sobie sprawę, że w uprawie tej odmiany łatwo doprowadzić do wydłużenia się łodyg – wystarczy obsypać ziemią najniższe części roślin.

Jeśli chodzi o zastosowanie, to por Bartek znajduje zbyt zarówno na rynku warzyw świeżych, jak i w przemyśle przetwórczym. Szczególnie dobrze sprawdza się jako susz.

Wartość odżywcza

Pory są bogatym źródłem witaminy C, witamin z grupy B czy prowitaminy A. Jednak pierwiastkiem, którego znajdziemy w ich liściach i łodygach zdecydowanie najwięcej, jest potas – jego ilość może dochodzić do nawet 250 mg%. Warto dodać, że Bartek zawiera również: cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, sód, wapń oraz żelazo. Co ciekawe, w porach obecny jest także kwas nikotynowy, czyli niacyna, odpowiedzialna za kontrolę poziomu złego cholesterolu, którego nadmiar prowadzi do poważnych schorzeń układu krążenia.

Dagmara Deska

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki