Uprawa żurawiny bez najmniejszych wątpliwości!
Lecznicze nalewki z żurawiny – wzmacniają odporność i poprawiają przemianę materii
Zobacz także
Żurawina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, gdzie zastosowanie znajdują jej owoce i liście. Jest to cenna roślina konsumpcyjna o słodkich, czerwonych owocach, które nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i wykorzystania w domowych przetworach, takich jak soki, syropy, dżemy czy nalewki.
Warto skorzystać z wracającej mody na nalewki przeznaczyć je właśnie na lecznicze żurawinówki, które wzmacniają odporność całego organizmu. Te nalewki o intensywniej barwie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Zastosowanie żurawiny w ziołolecznictwie
O tym, że żurawina to samo zdrowie, niech świadczy wielość jej zastosowania w ziołolecznictwie. Jej spożywanie zaleca się w schorzeniach układu moczowego, szczególnie przy zapaleniach dróg moczowych, gdyż zapobiega tworzeniu się niektórych rodzajów kamieni w nerkach. Ułatwia oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych i poprawia pracę układu pokarmowego, w tym przemianę materii. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się komórek, a także uaktywnia komórki mózgowe.
Jeśli dodamy do tego działanie antybakteryjnie, przeciwzapalne, tonizujące i stymulujące leczenie ran, żurawina staje się lekiem na większość chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Warto mieć jej krzaki w ogrodzie, by cieszyć się świeżymi owocami latem, i przygotowana z nich nalewkę w spiżarni, by mieć ich namiastkę również zimą.
Przepisy na lecznicze nalewki
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze sposoby przygotowania nalewki z jagód tej cennej rośliny leczniczej:
-
Nalewka z owoców żurawiny (żurawinówka)
Składniki: 1 kg owoców, 1/2 litra wódki, 1 litr spirytusu, 1/2 kg cukru, 1/2 laski wanilii
Owoce umieścić na dwa dni w zamrażalniku. Następnie rozmrozić je i zmielić w maszynce lub zmiksować. Włożyć do słoja i zalać wódką oraz spirytusem. Dodać cukier i wanilię. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie przecedzić nalewkę, odcisnąć, przefiltrować i przelać do butelek. Dla uzyskania lepszego smaku szczelnie zamknięte odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie dostanie pięknej, intensywnej barwy.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
15696 , 0 , 0 , 0 Jakie sadzonki wiśni wybrać? Praktyczne wskazówki
-
12592 , 0 , 0 , 0 Sadzonki porzeczki - na co zwracać uwagę? Jak i kiedy sadzić?
-
21987 , 0 , 0 , 0 Wszystko o sadzonkach pigwy - przeczytaj przed zakupem
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl