Lecznicze nalewki z żurawiny – wzmacniają odporność i poprawiają przemianę materii

Nalewka z żurawiny Owoce żurawiny

Żurawina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, gdzie zastosowanie znajdują jej owoce i liście. Jest to cenna roślina konsumpcyjna o słodkich, czerwonych owocach, które nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i wykorzystania w domowych przetworach, takich jak soki, syropy, dżemy czy nalewki.

Warto skorzystać z wracającej mody na nalewki przeznaczyć je właśnie na lecznicze żurawinówki, które wzmacniają odporność całego organizmu. Te nalewki o intensywniej barwie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.

Zastosowanie żurawiny w ziołolecznictwie

O tym, że żurawina to samo zdrowie, niech świadczy wielość jej zastosowania w ziołolecznictwie. Jej spożywanie zaleca się w schorzeniach układu moczowego, szczególnie przy zapaleniach dróg moczowych, gdyż zapobiega tworzeniu się niektórych rodzajów kamieni w nerkach. Ułatwia oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych i poprawia pracę układu pokarmowego, w tym przemianę materii. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się komórek, a także uaktywnia komórki mózgowe.

Jeśli dodamy do tego działanie antybakteryjnie, przeciwzapalne, tonizujące i stymulujące leczenie ran, żurawina staje się lekiem na większość chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Warto mieć jej krzaki w ogrodzie, by cieszyć się świeżymi owocami latem, i przygotowana z nich nalewkę w spiżarni, by mieć ich namiastkę również zimą.

Przepisy na lecznicze nalewki

Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze sposoby przygotowania nalewki z jagód tej cennej rośliny leczniczej:

  • Nalewka z owoców żurawiny (żurawinówka)

Składniki:  1 kg owoców, 1/2 litra wódki, 1 litr spirytusu, 1/2 kg cukru, 1/2 laski wanilii

Owoce umieścić na dwa dni w zamrażalniku. Następnie rozmrozić je i zmielić w maszynce lub zmiksować. Włożyć do słoja i zalać wódką oraz spirytusem. Dodać cukier i wanilię. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie przecedzić nalewkę, odcisnąć, przefiltrować i przelać do butelek. Dla uzyskania lepszego smaku szczelnie zamknięte odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie dostanie pięknej, intensywnej barwy.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki