Uprawa żurawiny bez najmniejszych wątpliwości!
Lecznicze nalewki z żurawiny – wzmacniają odporność i poprawiają przemianę materii
Zobacz także
Żurawina od wieków jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, gdzie zastosowanie znajdują jej owoce i liście. Jest to cenna roślina konsumpcyjna o słodkich, czerwonych owocach, które nadają się do bezpośredniego spożycia, jak i wykorzystania w domowych przetworach, takich jak soki, syropy, dżemy czy nalewki.
Warto skorzystać z wracającej mody na nalewki przeznaczyć je właśnie na lecznicze żurawinówki, które wzmacniają odporność całego organizmu. Te nalewki o intensywniej barwie są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe.
Zastosowanie żurawiny w ziołolecznictwie
O tym, że żurawina to samo zdrowie, niech świadczy wielość jej zastosowania w ziołolecznictwie. Jej spożywanie zaleca się w schorzeniach układu moczowego, szczególnie przy zapaleniach dróg moczowych, gdyż zapobiega tworzeniu się niektórych rodzajów kamieni w nerkach. Ułatwia oczyszczanie organizmu z substancji szkodliwych i poprawia pracę układu pokarmowego, w tym przemianę materii. Dodatkowo spowalnia proces starzenia się komórek, a także uaktywnia komórki mózgowe.
Jeśli dodamy do tego działanie antybakteryjnie, przeciwzapalne, tonizujące i stymulujące leczenie ran, żurawina staje się lekiem na większość chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Warto mieć jej krzaki w ogrodzie, by cieszyć się świeżymi owocami latem, i przygotowana z nich nalewkę w spiżarni, by mieć ich namiastkę również zimą.
Przepisy na lecznicze nalewki
Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze sposoby przygotowania nalewki z jagód tej cennej rośliny leczniczej:
-
Nalewka z owoców żurawiny (żurawinówka)
Składniki: 1 kg owoców, 1/2 litra wódki, 1 litr spirytusu, 1/2 kg cukru, 1/2 laski wanilii
Owoce umieścić na dwa dni w zamrażalniku. Następnie rozmrozić je i zmielić w maszynce lub zmiksować. Włożyć do słoja i zalać wódką oraz spirytusem. Dodać cukier i wanilię. Odstawić na miesiąc w ciepłe miejsce, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie przecedzić nalewkę, odcisnąć, przefiltrować i przelać do butelek. Dla uzyskania lepszego smaku szczelnie zamknięte odstawić na trzy miesiące w chłodne miejsce. Po tym czasie dostanie pięknej, intensywnej barwy.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
15805 , 0 , 0 , 0 Jakie sadzonki wiśni wybrać? Praktyczne wskazówki
-
12799 , 0 , 0 , 0 Sadzonki porzeczki - na co zwracać uwagę? Jak i kiedy sadzić?
-
22304 , 0 , 0 , 0 Wszystko o sadzonkach pigwy - przeczytaj przed zakupem
Dodaj komentarz
Ogłoszenia premium
Przenośnik Ślimakowy
Suszarnia SP kompatybilna z biogazownią
Testowa Suszarnia SP do kukurydzy, zbóż
Kontenerowa suszarnia do ziaren kukurydzy
działka rolna Krąg gmina Polanów
Grunt rolny 29,4579 ha na Mazurach Garbatych
Certyfikowany olej CBD Full Spectrum 3%-30%!!!
30 % roztwór azotowy - nowość
Pożyczki Hipoteczne Bez Bik pod grunty
Sadownictwo
- Żurawina
- Agrest
- Aronia
- Śliwy
- Borówka amerykańska
- Brzoskwinie
- Choroby drzew i krzewów
- Cięcie drzew i krzewów
- Cytryniec chiński
- Czereśnie
- Grusze
- Jabłonie
- Jagoda kamczacka
- Jeżyna
- Kolcowój, jagody goji
- Leszczyna (Orzech laskowy)
- Maliny
- Morele
- Nawożenie drzew i krzewów
- Orzech włoski
- Pigwa
- Porzeczka
- Poziomki
- Rozmnażanie drzew i krzewów
- Sadownictwo
- Szkodniki drzew i krzewów
- Truskawki
- Wiśnie
- Winorośl