Bocian biały - ptak niezwykle ważny w kulturze i historii naszego kraju

Bocian biały Bocian biały

Bocian biały (Ciconia ciconia) jest w Polsce ptakiem znanym i lubianym. Od zawsze chętnie zasiedlał nasz kraj, z czym związana jest masa mitów i przesądów. Co więcej, okazuje się, że co czwarty bocian narodził się w naszym kraju. Jest to fakt wart odnotowania, ponieważ zauważa się, że liczebność tych ptaków w Europie spada z każdym rokiem, co grozi ich wymarciem – przykładowo we Włoszech czy Szwajcarii bocian biały wyginął już zupełnie. Częstą przyczyną jego śmierci są przewody elektryczne, w pobliżu których zakłada on gniazda, przez co łatwo o porażenie prądem. Warto zatem zaangażować się w akcję zapewniania mu potencjalnych miejsc lęgowych, tym bardziej, że nie boi się on ludzi.

Występowanie

Ptaka tego spotkać można praktycznie w całej Europie, zachodniej Azji i na południu Afryki. Zimuje z kolei w tropikalnej i południowej Afryce, a tylko wyjątkowo – w miejscu gniazdowania. Jako że jest to gatunek wędrowny, to przylatuje w marcu i kwietniu, a odlatuje w sierpniu i wrześniu. Ważne jest to, że bociany białe obierają tylko dwie trasy swoich wędrówek: te z zachodu Europy kierują się najpierw do Francji i Hiszpanii, przy czym wąskim szlakiem przedostają się przez Cieśninę Gibraltarską, a dopiero następnie lecą nad Afrykę, formując szeroki front; te z środkowej i wschodniej Europy z kolei kierują się nad Bałkany i Azję Mniejszą, po czym lecą wzdłuż doliny Nilu do południowej Afryki. Na miejsce docierają zazwyczaj w listopadzie bądź grudniu.

Należy również dodać, że zawsze przed ostatecznym odlotem bociany białe zatrzymują się w południowej Europie, gdzie skupiają się w ogromne wielotysięczne stada liczące nawet 80 tys. sztuk (!). W ciągu dnia przelatują one mniej więcej ok. 150 km, a nad terenami morskimi lecą bardzo nisko nad taflą wody.

Sposób lotu

Bociany białe są typowymi szybownikami. Oznacza to, że najchętniej latają, nie aktywizując zbyt często własnych mięśni, ale wykorzystując prądy powietrzne. Do przelotu potrzebują one zatem prądów wstępujących, które to pochodzą od nagrzanych skał i ziemi. Logiczne jest zatem to, że tego typu ciągi powietrza nie powstaną nad wodami, tylko nad lądem. Zatem bociany zmuszone są w swojej wędrówce do Afryki do omijania Morza Śródziemnego i szukania szlaków ciągnących się przy lądach. Ponieważ więc do swoich przelotów ptaki te potrzebują odpowiednich warunków, to pojawiają się w Polsce na wiosnę już wraz z pierwszymi ciepłymi wyżami, a odlatują z niej jesienią, również przy odpowiednich wiatrach. Tym bardziej, że lot jesienny trwa dłużej niż wiosenny, ponieważ bociany o wiele częściej zatrzymują się w celu pożywienia się i odpoczynku. Okazuje się bowiem, że ptaki wędrujące z Polski przelatują ok. 8 tys. km, a te z zachodu Europy – nawet ok. 20 tys. km.

Charakterystyka

Przybliżanie wyglądu bociana białego wydaje się niepotrzebne – jest to bodaj najsłynniejszy ptak w Polsce. Jest całkiem duży – długość jego ciała wynosi ok. 1 m, rozpiętość skrzydeł – nawet ponad 2 m, a waga waha się w granicach od 2,5 do 4,4 kg. Młode mają praktycznie czarne dzioby i nogi, ale po około roku stają się one mocno czerwone. Upierzenie jest, oczywiście, całkowicie białe i wyłącznie lotki mają kolor czarny, co sprawia, że skrzydła tego bociana są niezwykle charakterystyczne. Ponieważ jest to ptak brodzący, to jego nogi są długie, a szyja – lekko esowata, jednak w czasie lotu jest ona wyraźnie wyciągnięta do przodu, zaś nogi są widocznie wystające.

Jeżeli chodzi o dorosłe osobniki, to bardzo ciężko je od siebie odróżnić – samiec jest trochę większy od samicy, i tyle. Interesujące jest jednak to, że bociany białe są niemal nieme, a najbardziej charakterystycznym wydawanym przez nie dźwiękiem jest klekot, który tworzy się poprzez szybkie uderzanie o siebie dwóch szczęk. Poza tym jedyny odgłos, który da się od nich usłyszeć, to lekkie syczenie. Młode z kolei cicho kwiczą lub lekko miauczą.

czytaj dalej...

O PTAKACH NIECO INACZEJ – ZOBACZ, CZY ZNASZ TAJEMNICE NIEKTÓRYCH Z TYCH PODNIEBNYCH STWORZEŃ!

[1/15] Który ptak to jedyny w Polsce pasożyt gniazdowy?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki