Brukiew Saba - jedna z najnowszych odmian o niewielkich wymaganiach
Zobacz także
Saba to jedna z najnowszych odmian brukwi. Nie jest szczególnie popularna, a szkoda, gdyż jest prawdziwą skarbnicą witamin i soli mineralnych.
Dodatkowym atutem jest minimalny wysiłek, jaki trzeba włożyć w jej uprawę – ma bardzo małe wymagania i jest niezwykle wytrzymała, powinna więc na stałe zagościć w ogródkach warzywnych.
Opis
Ta dwuletnia roślina w pierwszym roku wegetacji wytwarza jadalny korzeń, w roku kolejnym zaczyna wydawać silnie rosnące pędy kwiatostanowe.
W uprawie amatorskiej i towarowej zbierana jest w pierwszym okresie wegetacyjnym. Brukiew Saba ma dość długi okres wegetacyjny – zbiór roślin wysianych w kwietniu przypada na przełom września i października.
Charakteryzuje się dużym zgrubieniem korzeniowym o biało-żółtym miąższu, który ma delikatny smak. Jest to odmiana, która wyróżnia się niezwykłą odpornością na niskie temperatury i na suszę. Duże, zielone liście i przetrzymane w glebie korzenie mogą być przeznaczone na paszę dla zwierząt gospodarskich.
Zastosowanie
Brukiew Saba powinna na stałe wejść do jadłospisu miłośników zdrowego odżywiania. Jest niskokaloryczna i wyróżnia się bardzo dużą wartością odżywczą. Jest bogata przede wszystkim w witaminy C, B1 i B2. Zawiera także dużo soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, fosforu i żelaza.
Odmiana Saba charakteryzuje się bardzo smacznym miąższem, często więc jest uprawiana w ogródkach przydomowych z przeznaczeniem do spożycia bezpośredniego. Jej dodatkowym atutem jest także niezwykła trwałość w przechowaniu – odpowiednio zabezpieczona może przetrwać nawet kilka miesięcy od zbiorów. Dobrze sprawdza się zarówno wysiewania bezpośrednio do gruntu w kwietniu, jak i później, sadzona z rozsady jako poplon.
Zobacz także
-
-
-
-
2828 , 2 , 0 , 0 Nasiona tykwy - charakterystyka dobrego materiału siewnego