
Rasy bydła mięsnego - charakterystyka i zdjęcia
Bydło piemontese to włoska rasa kalibru średniociężkiego nazywana „królową ras mięsnych”. Czym bydło piemontese zasłużyło na swój przydomek? Zapraszamy do lektury!
„Królowa ras mięsnych” została wyselekcjonowana w północno-zachodnich Włoszech, w regionie Piemont. Istnieją dwie teorie dotyczące jej pochodzenia. Według jednej z nich, bydło piemontese wywodzi się od azjatyckiego bydła stepowego i zebu, czyli indyjskich świętych krów. Zwolennicy drugiej teorii uważają natomiast, że początek rasie piemonckiej dało połączenie dwóch regionalnych odmian bydła: równinnej – mięsnej, typowo pociągowej – oraz górskiej. Zwierzęta pochodzące z takich krzyżówek łączono z innymi odmianami mięsnymi i mlecznymi, dążąc do wyhodowania bydła ogólnoużytkowego. W późniejszych czasach zrezygnowano z poprawiania jego wydajności mlecznej, a ponieważ znaczenie bydła jako zwierząt pociągowych stopniowo malało, hodowcy skupili się na pracy w celu uzyskania krów i byków wybitnie mięsnych. Ich starania odniosły bardzo dobry skutek, a wołowina piemontese zyskała uznanie konsumentów na całym świecie. Obecnie bydło z Piemontu hoduje się w obu Amerykach, Europie Środkowej i Zachodniej, Chinach i Australii.
Buhaje piemonckie dorastają do 145 cm wysokości w kłębie przy masie ciała 750-800 kg. Krowy z kolei osiągają zazwyczaj 130-140 cm wysokości i wagę ok. 500-600 kg. Umaszczenie krów przybiera kolor biały do jasnoszarego, z szarymi uszami, racicami i śluzawicą. Byki są szare lub popielate, mają czarną kiść ogona, a w okolicy oczu, łopatek i zadu – ciemne plamy. U większości osobników występuje dwupośladkowość, czyli przerost mięśni zadu. Charakterystyczne dla przedstawicieli obu płci są również potężne mięśnie na karku i łopatkach.
Dojrzałość hodowlaną bydło piemonckie osiąga w wieku 16-18 miesięcy, czyli dość wcześnie. Płodność rasy określa się jako średnią. Porody zazwyczaj przebiegają bez komplikacji – również w przypadkach krzyżowania buhajów piemontese z krowami mlecznymi – ponieważ cielęta rodzą się niewielkie (35-42 kg) i mają małe, podłużne głowy. Cechują się przy tym niestety słabą żywotnością. Ubarwienie cieląt tuż po porodzie jest czerwonawożółte i jaśnieje z wiekiem. Intensywnie opasane buhajki osiągają wysokie przyrosty dobowe rzędu 1000-1200 g.
Mimo masywnej sylwetki bydło piemontese ma delikatny kościec i nie posiada tłuszczu podskórnego. Ponieważ udział kości (14%) i tłuszczu (3,5%) w tuszach jest bardzo mały, wydajność rzeźną tych zwierząt określa się jako doskonałą – wynosi ona 65-72%. Mięso pozyskiwane od bydła piemonckiego charakteryzuje się bardzo dobrą jakością. Dzięki optymalnej zawartości tłuszczu śródmięśniowego jest delikatne i soczyste, a przy tym kruche. Jego dodatkową zaletą jest niska zawartość cholesterolu – wszystko to sprawia, że surowiec osiąga bardzo wysokie ceny na rynku.
W porównaniu do innych ras mięsnych, krowy piemontese cechują się wysoką wydajnością mleczną. W drugiej i trzeciej laktacji oddają 1800-2000 kg mleka o zawartości tłuszczu wynoszącej 3,8-4,0%. Dzięki temu nie mają problemów z wykarmieniem cieląt, a po odstawieniu młodych nadają się do udoju.
Choć bydło piemontese ma mniejsze wymagania w zakresie warunków utrzymania i żywienia niż duże bydło mięsne, liczebność osobników czystej rasy jest w Polsce bardzo niska i wykazuje tendencję spadkową. W 2000 r mieliśmy w kraju 141 krów piemonckich, których liczba w 2008 r. spadła do zaledwie 10. Szeroko rozpowszechnione jest za to stosowanie nasienia byków piemontese w krzyżowaniu towarowym w celu poprawy zdolności opasowej i wydajności rzeźnej bydła ras rodzimych.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl