Fasola Hilds Neckarkönigin – tyczna odmiana o dużych i płaskich strąkach
Zobacz także
Fasola Hilds Neckarkönigin to jedna z zielonostrąkowych odmian tycznych. Wytwarza duże strąki o specyficznym, spłaszczonym kształcie. Przede wszystkim jednak docenia się ich smak.
Opis
Odmianę tę klasyfikujemy jako wczesną, ponieważ zbioru jej plonów można dokonać już po ok. 60–65 dniach od momentu siewu. Roślina dosyć mocno się krzewi i jest przy tym wysoka – dorasta nawet do 2,5 m. Z tego względu należy ją uprawiać przy podporach. Strąki wytwarzane przez fasolę Hilds Neckarkönigin są nie tyle mięsiste, ile po prostu duże. Okazuje się, że ich średnia długość dochodzi do ok. 25 cm. Jednocześnie przybierają formę silnie spłaszczoną – osiągają od 1 do 1,5 cm szerokości i mają owalny przekrój. Najważniejsze jest jednak to, że strąki nie wykształcają twardych włókien. Ta właśnie cecha – w połączeniu z ich pysznym smakiem – zdecydowanie przyczynia się do ich popularności.
Uprawa
Nasiona tej odmiany powinny być wysiewane w pierwszej połowie maja (10–15 maja). Ponieważ jest to fasola tyczna, zaleca się uprawiać ją w systemie pasowym. W tym celu wytycza się dwa rzędy w odstępach ok. 50 cm – razem składają się na jeden pas. Między poszczególnymi pasami należy z kolei zostawić co najmniej 100 cm przerwy. Trzeba też pamiętać, że prezentowaną odmianę powinno się siać gniazdowo – po ok. 2–3 nasiona w jednym punkcie.
Zastosowanie
Hilds Neckarkönigin zalecana jest do uprawy amatorskiej. Najchętniej jada się ją bezpośrednio, jednak równie dobrze nadaje się również do konserwowania i do mrożenia.
Dagmara Deska