Fasola Wena - bardzo plenna odmiana o wszechstronnym zastosowaniu
Zobacz także
Mięsiste, smaczne i długie strąki, wysoka odporność na choroby, wszechstronne wykorzystanie – mowa o odmianie Wena, niezwykle plennej fasoli szparagowej.
Charakterystyka
Ta średnio wczesna (okres wegetacji wynosi ok. 76 dni) odmiana fasoli tworzy średniej wielkości rośliny o sztywnym pokroju. W ich środkowej części wyrastają dość długie (12-13 cm), wąskie (8 mm), okrągłe na przekroju, bardzo mięsiste ciemnozielone strąki pozbawione włókien. Odmianę tę wyróżnia powolne narastanie nasion.
W jednym kilogramie znajduje się średnio 160 strąków, a masa tysiąca nasion wynosi 260 gramów.
Uprawa
Siew nasion odmiany Wena przeprowadzamy w maju lub na początku czerwca (najlepszy termin to połowa maja) w rozstawie 40-50 x 10 cm. Gleba, na której będziemy uprawiać fasolę powinna być zasobna w próchnicę i składniki pokarmowe, przepuszczalna oraz dobrze odchwaszczona. Dojrzałe strąki otrzymamy już po 70-78 dniach od siewu, czyli zbioru spodziewać się możemy od końca lipca do początku września (w zależności od terminu siewu).
Zastosowanie
Fasola Wena to doskonała odmiana z przeznaczeniem do mrożenia, konserwowania, a także do zaopatrywania świeżego rynku. Ze względu na pokrój rośliny strąki mogą być zbierane w sposób mechaniczny.
Odporność
Odmiana Wena wykazuje wysoką odporność na jedne z groźniejszych chorób fasoli – na antraknozę fasoli, wirusa zwykłej mozaiki fasoli oraz bakteriozę obwódkową fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa