Fasola Purple Teepee – atrakcyjna odmiana o ciemnofioletowych strąkach
Zobacz także
Fasola szparagowa Purple Teepee to jedna z ciekawszych odmian – przynajmniej z perspektywy konsumenta i ogrodnika-amatora. Okazuje się bowiem, że jest to roślina, która wytwarza strąki o barwie ciemnofioletowej.
Opis
Tę karłową odmianę określa się jako średnio wczesną, ponieważ od dnia siewu do momentu zbioru mija ok. 60–70 dni. Wykształcane przez nią strąki są długie (ok. 12–14 cm), ale średnio smukłe, ponieważ ich średnica wynosi przeciętnie ok. 1 cm. Przyjmują delikatnie wygiętą formę i, co najważniejsze, nie mają łyka, a w smaku są delikatne. Jeśli chodzi o fioletową barwę ścianek, to – niestety – nie można się nią cieszyć po ugotowaniu, ponieważ w wyniku obróbki termicznej strąki stają się po prostu zielone.
Warto dodać, że mimo iż odmiana ta plonuje dosyć obficie, zaleca się uprawiać ją raczej amatorsko.
Uprawa
Opisywaną fasolę szparagową najlepiej wysiewać od drugiej połowy maja do (najpóźniej) lipca. Nasiona muszą znaleźć się w glebie na głębokości ok. 2–3 cm, a jeśli chodzi o odległości między nimi, to zaleca się ok. 35 cm przerwy między rzędami oraz ok. 7–10 – w rzędach. Do zbiorów należy z kolei przystąpić w okresie od lipca do września. Aby cieszyć się plonem jak najlepszej jakości, najlepiej uprawiać odmianę Purple Teepee w drugim roku po oborniku.
Zastosowanie
Prezentowaną odmianę najlepiej przeznaczyć do spożycia bezpośredniego. W przemyśle przetwórczym, poddana mrożeniu bądź konserwowaniu, sprawdziłaby się średnio dobrze – tym bardziej, że ma tendencję do wybarwiania się.
Odporność
Purple Teepe dobrze radzi sobie z takimi chorobami, jak: antraknoza, bakterioza obwódkowa i mozaika.
Dagmara Deska