Fasola Muza – bardzo odporna odmiana, polecana do zbioru mechanicznego
Zobacz także
Fasola szparagowa Muza charakteryzuje się znakomitą odpornością na choroby. Poza tym jej strąki dojrzewają równomiernie, dzięki czemu można je zbierać mechanicznie.
Opis
Ta karłowa odmiana zielonostrąkowa dorasta do ok. 50 cm wysokości. Ma mocny system korzeniowy i formę krzaczastą, przy czym jej strąki znajdują się na wysokości 20 cm od powierzchni ziemi. Są one dosyć rozpoznawalne, ponieważ ich zielone ścianki delikatnie błyszczą. Poza tym strąki przybierają specyficzny kształt, a ponadto są wyrównane, co oznacza, że wszystkie wyglądają niemal identycznie –proste, równe, lekko spłaszczone, o przekroju poprzecznym przypominającym elipsę. Oprócz tego określa się je jako smukłe i długie, ponieważ ich długość wynosi od 14 do 16 cm, a średnica – średnio 0,9 cm. Ich zaletę stanowi również niska tendencja do tworzenia włókien.
Fasola Muza plonuje średnio wcześnie –okres jej wegetacji trwa mniej więcej 76 dni.
Siew
Nasiona tej odmiany powinny być wysiewane do gruntu od połowy maja do końca czerwca. Jeśli chodzi o rozstawę, to między rzędami zaleca się pozostawić odstęp ok. 30–40 cm, natomiast w rzędzie – ok. 8–10 cm. Głębokość siewu z kolei powinna utrzymywać się w granicach od 2 do 4 cm.
Zastosowanie
Odmianę tę można wykorzystywać na wiele sposobów. Jednakowo dobrze sprawdzi się w spożyciu bezpośrednim, mrożeniu czy konserwowaniu. Tak szeroki wybór wynika między innymi z faktu, że Muza gwarantuje bardzo duży plon, a co najmniej 80% każdego zbioru idealnie nadaje się na handel. Warto też wspomnieć, że 1000 sztuk nasion tej odmiany waży ok. 250 g.
Odporność
Muza to fasola o wysokiej tolerancji wobec bakteriozy obwódkowej. Poza tym jest odporna na antraknozę fasoli, w tym również na antraknozę rasy gamma.
Dagmara Deska