Fasola Supernano Giallo – odmiana o szerokich i płaskich strąkach
Zobacz także
Fasola szparagowa Supernano Giallo to jedna z odmian o żółtych, a przy tym płaskich i szerokich strąkach. Są one nie tylko specyficzne pod względem kształtu, lecz także prawdziwie smaczne.
Opis
Ta karłowa odmiana należy do późnych, ponieważ od siewu jej nasion do zbioru plonów mijają prawie 3 miesiące – a dokładniej ok. 80 dni. Roślina jest niewysoka i ma pokrój krzaczasty, jest bowiem dosyć mocno rozgałęziona. Charakterystyczne są jej strąki o żółtej barwie – okazują się dosyć długie, ponieważ osiągają średnio 12–14 cm, oraz naprawdę szerokie, gdyż zawsze mają co najmniej 1,5 cm średnicy (zdarzają się też strąki dwucentymetrowe). Przede wszystkim przybierają jednak silnie spłaszczony kształt, co sprawia, że często nazywa się je wstęgami. Ich niekwestionowanymi zaletami są przyjemna masłowa konsystencja oraz brak łyka. Co ciekawe, nasiona Supernano Giallo przyjmują ciemną barwę, kontrastującą z kolorem strąków.
Uprawa
Nasiona tej fasoli szparagowej najlepiej wysiewać od połowy maja. Wtedy też zbiór plonu przypadnie na końcówkę sierpnia. Odpowiednia rozstawa to 30 × 50 cm. Trzeba jednak pamiętać, że w jednym dołku powinno się umieścić 2 nasiona – na głębokości mniej więcej 3 cm. Nie można też zapominać, że gleba przygotowana pod uprawę roślin strączkowych musi być żyzna, przepuszczalna i ciepła oraz odpowiednio nawodniona.
Zastosowanie
Fasola ta przeznaczona jest wyłącznie do bezpośredniego spożycia. Konsumenci cenią jej delikatny smak, szczególnie po ugotowaniu. Prezentowana odmiana nie nadaje się za to do przetwórstwa, czyli do mrożenia czy konserwowania.
Supernano Giallo poleca się do uprawy amatorskiej. Na jej korzyść przemawia satysfakcjonujący plon z hektara, który może wynieść ok. 20 t. Plantatorzy docenią także jej odporność na antraknozę i bakteriozę obwódkową.
Dagmara Deska