Rasy bydła mięsnego - charakterystyka i zdjęcia
Szkockie bydło górskie, czyli highland - opis i hodowla
Zobacz także
Highland czyli „szkockie bydło górskie” jest rasą należącą do grupy krów brytyjskich małego kalibru, użytkowanych w kierunku mięsnym.
Historia i pochodzenie
Jest jedną z najstarszych ras bydła w historii nowożytnej. Pierwsze wzmianki o Highlandach można znaleźć w literaturze z XII wieku, natomiast ślady archeologiczne wskazują na ich obecność już w VI wieku. Pierwszy Związek Hodowców Szkockiego Bydła Górskiego powstał w 1884 roku.
Highland występował licznie w północnej i zachodniej Szkocji, jego nazwa pochodzi od największego hrabstwa. Pierwotnie wyróżniano dwie odmiany; mniejszą, o czarnym umaszczeniu pochodzącą z wysp Szkocji i większą, o czerwonej barwie sierści pochodzącej z gór. Z czasem różnice się zatarły poprzez krzyżowanie między odmianami. Wzorzec rasy nie zmienił się od 1885 roku do dzisiaj.
Charakterystyka
Szkockie bydło górskie posiada długą sierść o zróżnicowanym ubarwieniu- brązowym, żółtym, jasnobrązowym, ciemnobrązowym, czerwonym, czarnym, czerwonobrunatnym, ale zdarza się również umaszczenie białe lub szare. Cechą wyróżniającą sierść Highlandów jest dwuwarstwowa budowa chroniąca przed zimnem, wiatrem, śniegiem i deszczem. Warstwa zewnętrzna składa się z grubych, długich włosów, a wewnętrzna z włosów puchowych.
Na małej głowie znajdują się długie rogi, rozłożone na boki (mogą mieć nawet 1,5 m rozpiętości) i grzywka sięgająca grzbietu białej śluzawicy nosa. Rogate są samice i samce, ale rogi buhajów są większe, grubsze i skierowane do przodu. Krowy mają rogi mniejsze i skierowane na boki i do góry, na przekroju można zaobserwować pierścienie, świadczące o kolejnych wycieleniach.
Krowy mają 105 cm w kłębie i ważą 400-450 kg, buhaje 120 cm i osiągają masę ciała 625 kg. Mimo niewielkich rozmiarów ciała, bydło to należy do grupy ras typowo mięsnych i o charakterystycznej sylwetce wpisanej w prostokąt, silnym umięśnieniu partii zadu oraz ud i dość szerokim grzbiecie i głębokiej klatce piersiowej. Jeżeli zwierzęta są utrzymywane w dobrych warunkach i żywione dobrej jakości paszą osiągają większe masy ciała.
Przy odpowiednim poziomie żywienia mogą mieć przyrosty w pierwszym roku życia od 550-do 650 g dziennie.
Rozród
Krowy łatwo się zacielają, podczas porodów nie ma problemów ze względu na szeroką miednicę samic i wielkość młodych. Cielęta po urodzeniu mają masę ciała 25-29 kg. Krowy cielą się na pastwisku, bez pomocy hodowcy. Matki są bardzo opiekuńcze, cechuje je wspaniały instynkt macierzyński. Mleko ma wysoki poziom tłuszczu, dzięki czemu młode są prawidłowo odżywione i mają zapewnione w pierwszym etapie życia odpowiednie przyrosty masy ciała. Szkockie bydło górskie zalicza się do krów długowiecznych, wykorzystywane są rozpłodowo nawet dwudziestoletnie krowy.
Highlandy należą do ras wcześnie dojrzewających, pierwsze skuteczne krycia następują w 15 miesiącu życia jałówek.
Wytrzymałość i wymagania
Bydło tej rasy jest wytrzymałe, odporne i niezbyt wymagające, ponieważ długa i naturalna selekcja w postaci górskiego klimatu pozostawiła w hodowli tylko osobniki silne i najbardziej zahartowane. Szkockie bydło górskie łatwo przystosowuje się do nowych warunków środowiska.
W Polsce całe stado można całorocznie utrzymywać na pastwisku, zapewniając jedynie zdrzewienie lub zadaszenie umożliwiające schronienie w lato przed upałem. Krowy rodzą cielęta nawet na zimowym mrozie, oddalając się jedynie od stada. Krowy dzięki swojemu pochodzeniu bardzo dobrze znoszą deszcz, mróz, wiatr i śnieg, są bardzo odporne na choroby.
Dobrze wykorzystują pastwiska i pasze słabej jakości. Charakteryzują się małymi wymaganiami dotyczącymi pielęgnacji i utrzymania.
czytaj dalej...Zobacz także
-
-
17477 , 2 , 0 , 0 Bydło rasy charolaise - opis, charakterystyka i walory mięsne
-
17793 , 1 , 0 , 0 Pomagamy dobrać odpowiednią oborę dla opasów
-
11325 , 1 , 0 , 0 Hodowla bydła mięsnego – żywienie, rozpłód i efektywne utrzymanie