Bydło rasy limousine - opis, hodowla i zdjęcia

Bydło rasy limousine Byk rasy limousine

Limousine należy do najpopularniejszych ras bydła mięsnego hodowanego na całym świecie. W Polsce jest użytkowana w czystości rasy, jako bydło opasowe oraz jako komponent krzyżowań z rasami mlecznymi w celu doskonalenia cech mięsnych potomstwa. Populacja bydła mięsnego w Polsce jest na niskim poziomie (około 0,5 % to rasy mięsne).

Wołowina jest pozyskiwana głównie od ras mlecznych lub mieszańców. Rasa Limousine bardzo dobrze przystosowuje się do niekorzystnych warunków środowiska.

Historia rasy

Rasa Limousine pochodzi z Limousin i Marche, regionów Francji o górzystym ukształtowaniu powierzchni, słabej jakości kwaśnej glebie i o dużych wahaniach temperatur w ciągu roku. Początkowo była używana jako rasa pociągowa, dopiero później została rozpowszechniona jako typowa rasa mięsna. Pierwsze wzmianki w literaturze o Limousine sięgają końca XVIII wieku.

Pierwotnie bydło należało do ras małego kalibru, ważyło około 300 kg i osiągało 150 cm w kłębie. Rozpoczęto doskonalenie w kierunku zwiększenia masy ciała i wydajności rzeźnej poprzez krzyżowanie np. z Charolaise. Obecnie we Francji Limousine jest na drugim miejscu w populacji bydła mięsnego, po Charolaise i przed Blonde d’Aquitaine. Od 1960 roku rozpoczął się intensywny import zwierząt na cały świat.

Charakterystyka rasy

Limousine należy do ras bydła mięsnego średniego kalibru. Krowy uzyskują 650-850 kg masy ciała i 135 cm w kłębie, a buhaje do 1200 kg i 145 cm wysokości. Mają gładką, dość krótką sierść, kolor umaszczenia od ciemnego wiśniowego do bułanego. Jaśniejsze fragmenty sierści można zaobserwować na głowie, w okolicy śluzawicy i oczu oraz na brzuchu i wewnętrznej stronie ud oraz na kończynach.

Obie płcie posiadają rogi, nieduże, łukowato wygięte. Mają budowę typową dla bydła mięsnego. Silna i zbita konstytucja, kształt ciała wpisany w prostokąt. Limousine mają średniej wielkości głowę osadzoną na umięśnionej szyi. Tułów oraz mięśnie nóg są obficie umięśnione, partia zadu zaokrąglona, grzbiet szeroki, a klatka piersiowa głęboka. Żebra są ułożone prostopadle do kręgosłupa, tworząc beczkowaty kształt ciała.

Użytkowanie rozpłodowe

Jest to rasa wcześnie dojrzewająca. Pierwsze ocielenia jałówek następują w 30 miesiącu życia. Krowy osiągają wysokie wskaźniki płodności, około 95% cielności. Wśród bydła mięsnego wyróżnia je również łatwość ocieleń. Najprawdopodobniej wynikająca z prawidłowej budowy miednicy samic oraz niewielkiej masy urodzeniowej cieląt. Cieliczki mają masę 36 kg, a buhajki 39 kg.

Cielęta pochodzące od jałówek są mniejsze (średnio 37 kg), a od wieloródek nawet 44 kg. Bardzo rzadko podczas porodów występują komplikacje, zmuszające weterynarzy do cesarskich cięć. Matki posiadają dobry instynkt macierzyński, cechują się dużą opiekuńczością. Okres między wycieleniami wynosi około 375 dni. Porody są regularne, a skuteczność inseminacji oraz kryć naturalnych jest wysoka.

Cielęta charakteryzuje duża żywotność, w stadach Limousine śmiertelność młodych jest na niskim poziomie. Cielęta bardzo szybko przyrastają, są odporne na choroby oraz prawidłowo się rozwijają.

Krowy są dość długo użytkowane rozpłodowo, rasa ta należy do grupy bydła długowiecznego. Średnia długość życia krowy to 8-11 lat, podczas którego rodzi się około 7 cieląt.

Użytkowanie mięsne

Bydło rasy Limousine charakteryzuje szybkie tempo wzrostu, dobre wykorzystanie paszy na kilogram przyrostu, bardzo dobra wydajność rzeźna, prawidłowy stosunek mięsa do kości oraz niewielkie otłuszczenie dorosłych osobników. Mięso charakteryzuje się doskonałymi walorami smakowymi i soczystością, posiada równomiernie rozmieszczony tłuszcz między włóknami mięśniowymi (marmurkowatość).

Młode buhajki, opasane do 16 miesiąca życia mają przyrosty dzienne w granicach 1100 – 1300 g. Młode samice w wieku 7 miesięcy mają przyrosty około 960 g, a buhajki około 1060 g. Osobniki w wieku 3-4 miesięcy mogą dorosnąć nawet do 170 kg masy ciała. Wydajność rzeźna dochodzi do 67,5 %. U tej rasy często występuje przerost mięśni zadu, dzięki czemu zwiększa się zawartość mięsa w tuszy.

Oceniane w systemie EUROP, tusze buhajków Limousine prawie zawsze trafiają na listę tusz klasy E (czyli najwyższej). 

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki