![](/images/articles/560/3514626064408316aa408e2fd15022ad-ph1-mrirw.jpg)
Amerykanie zainteresowani polską żywnością ekologiczną i regionalną
![](/images/articles/560/3514626064408316aa408e2fd15022ad-ph1-mrirw.jpg)
Zobacz także
29 sierpnia 2016 r. podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki przyjął delegację przedstawicieli amerykańskiego świata biznesu. Spotkanie odbyło się z inicjatywy profesora Jima Mazurkiewicza, dyrektora programu Agri-Life na Texas A&M University. Jim Mazurkiewicz aktywnie działa na rzecz rozwoju relacji polsko-amerykańskich w zakresie wymiany wiedzy i doświadczeń w dziedzinie rolnictwa.
Rozmowy dotyczyły przede wszystkim polskiej żywności ekologicznej oraz naszych rodzimych produktów regionalnych. Poruszono również temat systemów produkcji żywności i działań prowadzonych na rzecz utrzymania wysokiej jakości produktów spożywczych.
Rynek amerykański otwiera przed polskimi producentami żywności szerokie perspektywy głównie ze względu na stale rosnące zainteresowanie produktami ekologicznymi oraz lokalnymi.