
Czereśnia Tamara - czeska odmiana o dużych, smacznych owocach
Czereśnia Van jest obecnie jedną z najpopularniejszych odmian na całym świecie. Uprawia się ją naprawdę chętnie, ponieważ jej owoce zachwycają swoim smakiem i są przy tym naprawdę dobrej jakości. Niestety, Van ma kilka poważnych wad, które mogą mocno zniechęcić. Aby zatem poznać wszystkie za i przeciw, warto przyjrzeć się tej odmianie bliżej.
Van to odmiana pochodzenia kanadyjskiego – otrzymano ją jako siewkę czerechy Cesarzowej Eugenii w stacji doświadczalnej w Summerland. Swoją nazwę zawdzięcza zaś hodowcy – J.R. Van Harlemmowi. Jeśli chodzi o Polskę, to czereśnia ta została wpisana do rejestru prowadzonego przez COBORU.
Drzewo to charakteryzuje się średnią siłą wzrostu. Tworzy dość luźną kulistą koronę, która jednak pełna jest sztywnych gałęzi wznoszących się ku górze. Te z kolei pokryte są licznymi krótkopędami. Owoce należące do odmiany Van także prezentują się ciekawie. Zaczynając od ich mocno nerkowatego kształtu, który sprawia, że są wyraźnie szersze niż wysokie, a kończąc na czerwonym miąższu pełnym jasnych włókien, który jest twardy i soczysty. Oprócz tego okazuje się, że mała pestka o eliptycznym kształcie dobrze się od niego oddziela. W ramach informacji ogólnych należy też wspomnieć o lśniącej ciemnoczerwonej skórce, która w momencie całkowitej dojrzałości mieni się wręcz na granatowo. Średnia waga czereśni Van wynosi zaś ok. 6,5 g, choć owoce te mogą mieć nawet do ok. 8 g.
Odległość w pionie między gałęziami tej odmiany powinna wynosić ok. 80 cm. Co do korony, to najlepiej będzie, gdy nie przekroczy ona wysokości ok. 3 m, dlatego też warto wycinać konary niewpisujące się w ten schemat. W przypadku czereśni można przycinać górne gałęzie nawet w środku lata. Zalecane jest także rozrzedzanie korony, które umożliwi słońcu dotarcie również do jej środka, a nie tylko na obwód.
Czereśnia ta ceniona jest między innymi za bardzo szybkie wchodzenie w okres dojrzewania oraz regularne i coroczne plonowanie. Choć akurat ta cecha może zostać zakłócona przez wrażliwość Vana na choroby. Ogólnie jednak odmiana ta zaczyna owocować w ok. 5–6 tygodniu dojrzewania czereśni. Ich zaletą jest świetne znoszenie transportu, zaś ogromną wadą – podatność na gnicie i pękanie, szczególnie po deszczu.
Zalecane zapylacze: Büttnera Czerwona, Kordia, Rainier, Hedelfińska czy Starking Hardy Giant.
Zarówno samo drzewo, jak i kwiaty uznawana są za mało wrażliwe na zimowe chłody czy wiosenne przymrozki. Niestety, jak już wspomniano na wstępie, czereśnia Van jest niesamowicie podatna na raka bakteryjnego oraz często atakowana przez bakteriozę. Ze względu na tę drugą powinna być zatem uprawiana na ciepłym i suchym stanowisku z dobrą glebą. Jeśli zaś chodzi o raka bakteryjnego, to zauważa się, że silne cięcie może naprawdę pomóc porażonym drzewom, których nowe gałęzie będą w stanie szybko ponownie wejść w okres owocowania.
Autor: Dagmara Deska
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl