
Czereśnia Sylvia - idealna do gęstej rozstawy w sadach intensywnych
Czereśnia Vanda to odmiana relatywnie nowa – wyhodowana w Czechach poprzez krzyżówkę drzew Van i Kordia. Jej ogromną zaletą jest bardzo mała podatność na pękanie. Poza tym owoce same w sobie wzbudzają u konsumentów wiele pozytywnych emocji, dzięki temu, że rosną spore i smaczne oraz świetnie nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak i na kompoty. Odmiana ta staje się coraz popularniejsza, zwłaszcza w Europie Środkowej.
Drzewo charakteryzuje się umiarkowaną siłą wzrostu i tworzy mocno zagęszczoną koronę o kulistej formie. Z wiekiem jednak zaczyna się ona pokładać. Pędy jednoroczne są średnio grube, a przy tym pokryte nielicznymi przetchlinkami. Owoce z kolei mają specyficzną i łatwo rozpoznawalną ciemnoczerwoną skórkę w jaśniejsze cętki. W kształcie czereśnie te są sercowate i szerokie, a ich waga plasuje się w granicach 7–8 g. Miąższ z kolei jest bardzo smaczny, a w konsystencji – raczej ścisły i soczysty (co wynika z przynależności do grupy chrząstek). Pestka zaś jest raczej niewielka i zaokrąglona, szypułka – dosyć duża.
Badania przeprowadzane na tej odmianie w Instytucie Sadownictwa i Kwiaciarstwa pokazują, że dla Vandy najbardziej odpowiednie są takie słabo rosnące podkładki, jak: Gisela 5, PHL-A, MaxMa 14, Delbard czy Weiroot 154. Przy sięgnięciu po którąś z nich jesteśmy w stanie doprowadzić tę czereśnię do zrodzenia pierwszych owoców już w dwa lata po posadzeniu drzewka. Okazuje się również, że przykładowo plon pochodzący z rośliny czteroletniej może wynieść kilkanaście kilogramów i będzie on niewiele mniejszy nawet na drzewach dziesięcioletnich.
Vanda zaczyna owocować bardzo wcześnie, przy czym jej plon jest regularny i obfity. Zbiór przypada na piąty tydzień dojrzewania czereśni, czyli mniej więcej na początek lipca. Dobrymi zapylaczami są: Burlat, Karesova, Stella, Summit czy Rainier. Niezwykle istotne jest to, że owoce można przetrzymywać na drzewie nawet do dwóch tygodni i zrywać dopiero w tym samym czasie co czereśnie odmian Kordia czy Regina.
Odporność na mróz tej odmiany jest zadowalająca i dosyć wysoka. Vanda jest też mało podatna na choroby. Co jednak najważniejsze, opady deszczu nie mają na nią zgubnego wpływu i zradzane przez nią czereśnie praktycznie nie wykazują oznak pękania czy gnicia.
Cukry proste (czyli glukoza czy fruktoza) zawarte w czereśniach zradzanych przez Vandę bardzo dobrze wpływają na pracę serca. Poza tym owoce te pełne są pektyn oraz związków mineralnych takich jak wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor. Znajdziemy w nich też małe ilości witamin A, B1, B2, C i PP.
Autor: Dagmara Deska
Bibliografia:
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl