
Rodzaje czarnoziemów i ich charakterystyka
Gleby brunatne zaliczane są do gleb brunatnoziemnych i dzielą się na gleby brunatne właściwe oraz gleby brunatne kwaśne. Powstają w procesie brunatnienia lessów, pyłów i skał masywnych. Tworzą się w klimacie umiarkowanym, w którym odnotowuje się duże ilości opadów. Takie warunki sprzyjają mineralizacji resztek roślinnych. Skała macierzysta takich gleb składa się głównie z glin pylastych, które są bogate w wapń. Na takich glebach rosną głównie lasy liściaste. Pod względem użytkowania rolniczego są one uznawane za dobre gleby.
Proces brunatnienia zachodzi głównie na skałach zawierających kalcyt (CaCO3) lub bogatych w wapń i magnez minerałach, do których można zaliczyć pirokseny. Polega on na tym, że związki wapnia neutralizują kwasy organiczne i mineralne, które są w glebie. Prowadzi to do stworzenia odczynu obojętnego lub lekko kwaśnego, w którym krzemiany ulegają wietrzeniu i przekształceniu we wtórne minerały ilaste. Podczas tego procesu zostają uwolnione związki żelaza, które zabarwiają minerały na kolor brązowy. Takie warstwy wytworzonej zwietrzeliny nazywa się poziomami brunatnienia.
Gleby brunatne właściwe powstają z różnych utworów zasobnych w związki zasadowe. Najczęściej wytwarzają się one pod roślinnością lasów liściastych. Profil gleb leśnych to: O-A-Bbr-Cca, a ornych: Ap-Bbr-Cca. W profilach mogą też występować poziomy przejściowe, np. A/Bbr.
W skład poziomu O (ściółki leśnej) gleb brunatnych właściwych wchodzą resztki roślin i opadłe liście, które bardzo szybko się rozkładają. Poziom A (akumulacyjny próchnicy) jest koloru szarego bądź brunatnoszarego. Na glebach leśnych jego miąższość sięga do 20 cm, a na ornych do 30 cm. Poziom ten ma strukturę gruzełkowatą, a jego układ jest słabozwięzły lub pulchny. Przejście do poziomu Bbr (wietrzenia) jest stopniowe. Poziom ten ma brunatną barwę i jest głęboki. Jego struktura jest orzechowata, brakuje w nim węglanów. Skała macierzysta (poziom C) jest koloru jasnobrązowego i czasem może występować w niej węglan wapnia.
Odczyn tych gleb jest słabo kwaśny lub obojętny (pH 5,0–7,2). W związku z tym przeważają w nich kationy zasadowe (np. Ca2+), które zapobiegają procesowi wymywania składników zasadowych. Gleby brunatne użytkowane rolniczo zawierają duże ilości próchnicy (2–3%), zaś stosunek C:N w poziomach organicznych jest mniejszy od 15.
Minerały ilaste, które powstały w procesie brunatnienia, są zlokalizowane w poziomie Bbr. Można je podzielić na minerały z grupy montmorylonitowej lub z grupy illitowej, w zależności od tego, z jakiej skały macierzystej powstały. Wszystkie poziomy gleb brunatnych właściwych są przewiewne, przepuszczalne, porowate i strukturalne. Są one bogate w mikroflorę i mikrofaunę glebową.
Gleby brunatne właściwe można podzielić na dwie odmiany:
Odmiana eutroficzna ma odczyn obojętny, a jej stopień wysycenia zasadami wynosi powyżej 60%. Mezotroficzna odmiana ma odczyn słabo kwaśny, a jej stopień wysycenia zasadami wynosi 30–60%.
Gleby brunatne właściwe można podzielić na podtypy: gleby brunatne typowe, gleby szarobrunatne, gleby brunatne oglejone i gleby brunatne wyługowane.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl