
Gleby zasadowe - poznaj ich właściwości i wymagania uprawowe
Profil genetyczny gleb bagiennych jest następujący: PO-O-D. Litera P oznacza proces bagienny, a litera D – podłoże mineralne gleb organicznych. Można rozróżnić dwa typy gleb bagiennych: gleby mułowe i torfowe.
Proces ten zachodzi na podtopionych terenach w warunkach beztlenowych (anaerobiozy). W jego wyniku, przy częściowej anaerobiozie, powstają z obumarłych roślin gleby mułowe, a w warunkach całkowitej anaerobiozy – torfy. Gleby te w wierzchnich warstwach zawierają duże ilości niecałkowicie rozłożonej substancji organicznej.
Gleby mułowe powstają w bardzo wilgotnych miejscach zlokalizowanych w dolinach rzecznych. Najczęściej porastają je turzyce, trawy i mchy. Miąższość tej gleby wynosi 30 cm. Można z nich wyróżnić 3 podtypy: mułowe właściwe, torfowo-mułowe i gytiowe.
Uznawane są za nieużytki rolne, często porastane przez olchę. Zlokalizowane są na nierównych terenach i bardzo uwilgotnione. Muł, który je tworzy, ma charakter humusu i nie powoduje powstawania struktury włóknistej. Tereny, które są okresowo zalewane lub zatapiane, wytwarzają muły telmatyczne. W przy stałym zalewaniu gleb przez wodę powstają muły limnetyczne.
Gleby wytworzone z mułów limnetycznych są bardzo natlenione i charakteryzują się intensywną humifikacją materii organicznej. Masa roślinna, która w nich się znajduje, ulega silnemu rozkładowi. Barwa takiego mułu jest czarna lub ciemnoszara. Miąższość takich gleb może wynosić nawet 2 m. Profil glebowy przedstawia się następująco: POm-Om.
Gleby mułowe właściwe wytworzone z mułów telmatycznych charakteryzują się zmiennymi procesami redukcyjnymi i utleniania, spowodowanymi dużą roczną amplitudą wahań wód gruntowych. Powoduje to występowanie w warstwach mineralnych cech charakterystycznych dla gleb glejowych. Profil glebowy takiej gleby wygląda następująco: Pom-Om-n-Om-D.
Składają się z torfu i mułu. Są nadmiernie uwilgotnione i wykorzystywane pod użytki zielone bądź mogą być zalesiane. Porastają je głównie zbiorowiska szuwarowe i olesowe. Mogą tworzyć strukturę włóknistą lub kawałkowo-amorficzną. Zawierają węglany. Ich profil glebowy przedstawia się następująco: POtm-Otm-D.
Powstają na osadach organicznych lub organiczno-mineralnych (gytii), które znajdują na dnie dawnych jezior. Najczęściej powstają one przy udziale planktonu pochodzącego ze zbiorników wodnych. Mają barwę brunatną.
Gleby torfowe są glebami organicznymi, zawierają ponad 20% suchej masy substancji organicznej, a miąższość ich profilu przekracza 30 cm. Powstają z roślinności bagiennej, a na przebieg i tempo rozkładu substancji organicznej ma wpływ przede wszystkim nawodnienie torfowiska. Składają się z mieszaniny bitumitów, kwasów huminowych, ulminowych, fulwowych, soli, celulozy i ligniny. Są trzy typy torfowisk: niskie, wysokie i przejściowe.
Gleby, które powstają z torfów, należą do dwóch rzędów: gleb bagiennych, czyli torfowych, i gleb pobagiennych, czyli murszowych. W glebach torfowych zachodzi proces bagienny i w jego wyniku mogą powstawać podtypy gleb torfowych: gleby torfowe torfowisk niskich oraz gleby torfowe torfowisk przejściowych i wysokich.
czytaj dalej...Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl