Kapusta Roma Polana - mieszańcowa odmiana o delikatnych, smacznych liściach
Zobacz także
Liście kapusty włoskiej wykorzystać możemy do przygotowania pysznych gołąbków. Odmiana Roma Polana doskonale się do tego nadaje – jej główki są delikatne, pozbawione goryczy i bardzo smaczne. Ponadto kapusta ta nie przejawia tendencji do ich pękania.
Charakterystyka
Ta średnio późna (okres wegetacji trwa ok. 80-95 dni), mieszańcowa odmiana kapusty włoskiej zawiązuje kuliste lub lekko spłaszczone główki złożone z dużych, ciemnozielonych liści pokrytych silnym woskowym nalotem. Są one kruche, delikatne i słodkie (duża zawartość cukru). Główki, podobnie jak u odmiany Mira, osiągają masę ok. 1,8 kg i wykazują bardzo wysoką odporność na pękanie.
Uprawa
Nasiona kapusty Roma Polana wysiewamy pod osłonami w marcu lub w połowie kwietnia, a młode rośliny przesadzamy na miejsce stałe, w polu, od kwietnia do czerwca w rozstawie 67-70 x 40 cm. Zbioru spodziewać się możemy od lipca do października, w zależności od terminu siewu i sadzenia. Termin sadzenia musimy dostosować do panujących obecnie warunków, najlepiej wykonać to w ciepły, lecz pochmurny dzień – nie sadźmy jednak kapusty podczas opadu deszczu.
Roma Polana preferuje żyzne, zasobne w próchnicę i składniki pokarmowe, dość wilgotne i przewiewne gleby oraz słoneczne (to światłolubna roślina) i osłonięte od wiatru stanowisko.
Zastosowanie
Roma Polana to bardzo smaczna kapusta, pozbawiona goryczki, przez co doskonale nadaje się do zaopatrzenia świeżego rynku. Może być również krótkotrwale przechowywana.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa