Kura messa – doskonała, nieśno-mięsna krajowa rasa kur

Kura messa Kura messa

Kura messa 443 i messa 445 to krajowe mieszańce ogólnoużytkowe. Charakteryzują się wysoką nieśnością, a przy tym większą odpornością na surowe warunki środowiska niż kury typu lekkiego. Ze względu na dobrze rozwinięte mięśnie piersi i nóg rasa ta jest użytkowana również w kierunku mięsnym.

Charakterystyka

Kura messa to mieszaniec koguta Rhode Island Red i kury Rhode Island Red x Leghorn. Ma pokrój charakterystyczny dla kur typu średniociężkiego. Jej sylwetka przypomina kształtem prostokąt: zarówno część brzuszna, jak i piersiowa są dobrze rozwinięte. W wieku 20 tygodni kury osiągają wagę 1,6 kg, koguty zaś – do 3,3 kg. Ich upierzenie przybiera różne kolory – może być czerwone, białe, czarne, a często też niejednolite, z brązowymi i czarnymi przebarwieniami. Ptaki mają duże, opadające, pojedyncze grzebienie z siedmioma ząbkami. Dzioby i skoki przybierają barwę cielistą.

Kury messa zaczynają się nieść ok. 160 dnia życia i rocznie znoszą do 290 jaj o kremowobiałych skorupkach. Masa jaja wynosi zazwyczaj 55-66 g. Podobnie jak nioski typu lekkiego, Messa nie posiada instynktu kwoczenia.

Odpowiedni kurnik

Rasa ta toleruje warunki chowu przyzagrodowego. Ptaki potrzebują ciepłego i suchego kurnika, w którym będą spały i znosiły jaja. W chowie przydomowym konstrukcje takie wznosi się zazwyczaj z drewna, najlepiej na betonowym fundamencie, który chroni przed wilgocią. Zgodne stado składa się z jednego koguta oraz przynajmniej 12 kur i to właśnie od liczebności haremu należy uzależnić wielkość kurnika. Na jednego ptaka powinno przypadać nie mniej niż 1-2 m2 podłogi i minimum 25 cm grzędy. Gniazda ustawiamy w najciemniejszym, zacisznym kącie pomieszczenia. Minimalne wymiary skrzynki na gniazdo wynoszą 30 x 35 x 40 cm. Wystarczy ona do użytku 3-4 kur.

Im większy postawimy kurnik, tym lepsze warunki bytowe zapewnimy ptakom. W większym pomieszczeniu oprócz podstawowego wyposażenia – grzęd, gniazd, karmideł i poideł – zmieści się też piaskownica i dodatkowe karmidła na żwirek, paszę wilgotną, zielonkę oraz dodatki mineralne. Ponadto duży kurnik łatwiej oświetlić i wietrzyć. Choć kury nie znoszą przeciągów, bardzo niekorzystnie na ich kondycję wpływają niedobory tlenu. Z tego względu kurnik powinien być zaopatrzony w dwa wywietrzniki lub uchylne okno. Aby zimą zapewnić kurom ciepły zakątek do spania, część z grzędami można oddzielić od reszty pomieszczenia zasłoną z grubej folii. Warto zbudować też przedsionek do kurnika, który będzie pełnił funkcję wiatrochronu.

Niezwykle istotną kwestią jest dobór odpowiedniej ściółki do kurnika. Powinna ona nie tylko cechować się doskonałą chłonnością, ale również stanowić dobrą izolację. Najbardziej poszukiwanym materiałem ściółkowym dla drobiu są strużyny heblowane, choć dobrze sprawdzają się również trociny i słoma pszenna, żytnia oraz owsiana, pocięte na sieczkę.

czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki