Dynia Potimarron - odmiana o sakiewkowym kształcie i orzechowym smaku
Melon Malaga – odmiana przystosowana do uprawy w Polsce
Zobacz także
Miąższ melonów Malaga wyróżnia się niezwykłym smakiem. Jest to bardzo popularna w Polsce odmiana, głównie ze względu na jej wytrzymałość na niższe temperatury i przystosowanie do uprawy bez osłon.
Opis
Malaga to jedna z odmian melona typu cantaloup. Rośliny są dobrze przystosowane do uprawy w gruncie w klimacie Polski. Jest to dość plenna odmiana, która charakteryzuje się dużym wigorem i daje dobrej jakości owoce.
Prawie kuliste w kształcie melony są bardzo wyraźnie żebrowane, dojrzałe osiągają wagę od 1 do 1,5 kilograma. Ich skórka jest żółta lub żółtopomarańczowa, okryta jest delikatną siatką. W żebrowaniach ciągną się ciemne pręgi. Miąższ jest bardzo słodki i ponadprzeciętnie soczysty, dość gruby, ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Zastosowanie
Ze względu na swój niezwykle słodki smak, melon Malaga jest wykorzystywany głównie do spożywania na surowo i sporządzania deserów owocowych. Odmiana nadaje się do uprawy w gruncie, jest dość odporna na zimno i przystosowana do klimatu.
Wyróżnia się bardzo wysoką tolerancją wobec mącznika rzekomego. Melon Malaga charakteryzuje się także wysokim plonem – przy uprawie z rozsady i ściółkowaniu czarną folią może wynieść nawet od 3,5 do 4 kilogramów z metra kwadratowego.