![](/images/articles/560/7fe7335c538df86a2ce792a00e50bded-melon-malaga.jpg)
Dynia Potimarron - odmiana o sakiewkowym kształcie i orzechowym smaku
Miąższ melonów Malaga wyróżnia się niezwykłym smakiem. Jest to bardzo popularna w Polsce odmiana, głównie ze względu na jej wytrzymałość na niższe temperatury i przystosowanie do uprawy bez osłon.
Malaga to jedna z odmian melona typu cantaloup. Rośliny są dobrze przystosowane do uprawy w gruncie w klimacie Polski. Jest to dość plenna odmiana, która charakteryzuje się dużym wigorem i daje dobrej jakości owoce.
Prawie kuliste w kształcie melony są bardzo wyraźnie żebrowane, dojrzałe osiągają wagę od 1 do 1,5 kilograma. Ich skórka jest żółta lub żółtopomarańczowa, okryta jest delikatną siatką. W żebrowaniach ciągną się ciemne pręgi. Miąższ jest bardzo słodki i ponadprzeciętnie soczysty, dość gruby, ma intensywnie pomarańczowy kolor.
Ze względu na swój niezwykle słodki smak, melon Malaga jest wykorzystywany głównie do spożywania na surowo i sporządzania deserów owocowych. Odmiana nadaje się do uprawy w gruncie, jest dość odporna na zimno i przystosowana do klimatu.
Wyróżnia się bardzo wysoką tolerancją wobec mącznika rzekomego. Melon Malaga charakteryzuje się także wysokim plonem – przy uprawie z rozsady i ściółkowaniu czarną folią może wynieść nawet od 3,5 do 4 kilogramów z metra kwadratowego.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl