Dynia Justynka - jedna z najnowszych i najbardziej wartościowych odmian
Dynia Potimarron - odmiana o sakiewkowym kształcie i orzechowym smaku
Zobacz także
Dynia Potimarron to jedna z najbardziej oryginalnych odmian dyni olbrzymiej. Spośród innych rodzajów dyni hodowanych w Polsce wyróżnia się sakiewkowym, ozdobnym kształtem i nietypowym, lekko orzechowym smakiem.
Opis
Wczesna, dobrze plonująca dynia Potimarron jest dość popularną odmianą. Tworzy niewysokie rośliny o półkrzaczastym pokroju. Owoce pojawiają się po kilka sztuk na pojedynczym krzaczku.
W porównaniu do innych odmian dyni, owoce Potimarron są stosunkowo małe – osiągają jedynie od 1 do 2,5 kilograma. Mają pomarańczowoczerwoną barwę skórki i charakterystyczne, jasne pręgi biegnące do 2/3 wysokości.
Nie mają typowego, kulistego czy lekko spłaszczonego kształtu, bardziej przypominają sakiewki. Jest to odmiana ciepłolubna, więc polecany termin siewu to maj, zbiór odbywa się od końca sierpnia do października.
Zastosowanie
Dynia Potimarron jest uprawiana nie tylko ze względu na walory smakowe, cieszy się powodzeniem również z powodu swojego atrakcyjnego kształtu. Jest bardzo smaczna, świetnie smakuje na surowo, ale można ją wykorzystywać również do pieczenia czy gotowania.
Mniejsze egzemplarze bywają wykorzystywane jako element dekoracyjny domu. Nadaje się do uprawy i amatorskiej i towarowej – nie wykazuje tendencji do pękania w trakcie transportu. Wyróżnia się dużą odpornością na mączniaka rzekomego.
Zobacz także
-
-
-
16909 , 0 , 0 , 0 Dynia Melonowa Żółta – plenna odmiana o ciekawych, żółtych owocach
-