Dynia Sweet Dumpling - jadalna odmiana dyni ozdobnej

Dynie ozdobne zazwyczaj uważane są z niejadalne, ale w przypadku dyni Sweet Dumpling nie jest to prawda. Owoce tej odmiany nie tylko bardzo ładnie się prezentują, ale nafaszerowane i zapieczone są po prostu przepyszne.

Opis

Ta jednoroczna roślina na płożące pędy, które przy odpowiedniej podporze zaczną się piąć. Pnącza osiągają nawet kilkumetrowe długości i są silnie ulistnione. Po około 110 dniach od wysiewu na roślinie pojawiają się liczne, niewielkie (8-12 cm średnicy) owoce.

Mają kremowobiałą, bruzdowaną, dość twardą skórkę, która często może być udekorowana prążkami, plamkami i nieregularnymi smugami. Miąższ owoców jest jadalny, ma pomarańczowy kolor.

Jak sama nazwa na to wskazuje dynia Sweet Dumpling na tle innych odmian dyni wyróżnia się bardzo słodkim smakiem. 

Zastosowanie

Dynia Sweet Dumpling najczęściej używana jest do obsadzania altan i parkanów. Jej długie pnącza i zielone liście szybko przyczepiają się do powierzchni, tworząc bardzo atrakcyjnie wyglądający baldachim albo parawan.

Jednak nie tylko roślina dyni tej odmiany pełni funkcje ozdobne – wspaniale prezentują się także jej owoce. W temperaturze nie tracą koloru, więc zapieczone przepięknie wyglądają na talerzu, bywają także używane jako elementy dekoracyjne kompozycji kwiatowych.

Ze względu na swoją grubą skórkę, jest bardzo odporna na uszkodzenia i może długo się przechowywać – odpowiednio zabezpieczona może przetrwać nawet do kolejnych zbiorów, nie tracąc smaku ani wyglądu. Dynię tej odmiany przechowuje się w temperaturze od 18 do 24 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki