Dynia Otylia - odmiana o ładnych i niezwykle kształtnych owocach
Dynia Miranda - jedna z najciekawszych odmian o bezłupinowych nasionach
Zobacz także
Miranda to jedna z najciekawszych odmian dyni – charakteryzuje się brakiem łupiny owocowo-nasiennej. Zarówno miąższ, jak i nasiona są bardzo smaczne i wykorzystuje się je jako dodatek do ciast i chleba.
Opis
Najbardziej wyróżniającą cechą dyni Miranda są nasiona. W przeciwieństwie do innych odmian dyni, nasiona Mirandy są pozbawione łupiny owocowo-nasiennej. Nadają się szczególnie do przetwórstwa lub bezpośredniego spożycia.
Owoce pojawiają się na roślinach o półkrzaczastym typie wzrostu, bardzo niewielkich. Na pojedynczym krzaczku pojawiają się 3, maksymalnie 4 dynie o masie od 3 do 4 kilogramów. Mają kulisty, lekko spłaszczony kształt i jasnozieloną, niejednolitą skórkę, która w miarę dojrzewania przebarwia się na pomarańczowo.
Nasiona mają oliwkowozielony kolor, są stosunkowo duże, bardzo smaczne. Dynia Miranda jest niezwykle plenna – z jednego hektara można uzyskać od 50 do 80 ton owoców, co przelicza się na 400-600 kilogramów nasion.
Zastosowanie
Dynia Miranda wyróżnia się smakiem – ma słodkawy miąższ i niezwykle smaczne nasiona. Obie części owocu nadają się do spożycia bezpośredniego, mogą również być wykorzystane na paszę dla zwierząt.
Nasiona wyróżniają się dużą zawartością oleju, bywają więc wykorzystywane w wytłaczarniach. Solone lub otoczone cukrem znajdują zastosowanie w przemyśle piekarniczym i cukierniczym jako bardzo smaczny dodatek do ciast i chleba.
Zobacz także
-
-
-
17212 , 0 , 0 , 0 Dynia Melonowa Żółta – plenna odmiana o ciekawych, żółtych owocach
-