Dynia Junona - popularna odmiana uprawiana na smaczne nasiona

Nasiona dyni Junona często są wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Są niezwykle smaczne i pozbawione łupiny nasiennej, dzięki czemu nie trzeba ich łupać. Mają dużo wartości odżywczych i dobrze nadają się do wypieku ciast i wyrobów piekarniczych.

Opis

Dynia Junona to dość popularna odmiana dyni zwyczajnej uprawianej na nasiona. Jej cechą charakterystyczną jest brak łupin nasiennych.

Pojawiające się na silnie rozgałęzionych roślinach o płożącym typie wzrostu owoce mają ładną, dekoracyjną skórkę o żółtej lub pomarańczowej barwie z zielonymi smugami. Pojedynczy owoc może ważyć nawet około 3 kilogramów i ma kulisty, regularny kształt.

Wewnątrz owocu znajdują się oliwkowozielone nasiona. W jednej dyni Junona może znajdować się nawet około 300-350 nasion.

Zastosowanie

Hodowcy i właściciele ogrodów decydują się na uprawę dyni Junona wyłącznie ze względu na nasiona. Jej miąższ nie wyróżnia się szczególnymi walorami smakowymi i w małym stopniu nadaje się do spożycia bezpośredniego i na przetwory.

Natomiast jej nasiona są niezwykle smaczne i często bywają wykorzystywane jako wartościowy dodatek do ciast czy chleba. Bardzo dobrze smakują także prażone, otoczone cukrem albo solone, jak kaloryczna, ale niezwykle zdrowa przystawka.

Stanowisko do uprawy dyni Junona musi być dobrze nawilżone. Jest to odmiana, która potrzebuje zwiększonego nawadniana przez cały okres wegetacyjny. Zaleca się uprawianie dyni z uprzednio przygotowanej rozsady – w bardzo sprzyjających warunkach można wysiać nasiona bezpośrednio do gruntu, ale jest to nieco ryzykowne.

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki