Fasola Berggold - jedna z najbardziej uniwersalnych odmian fasoli szparagowej

Fasola Berggold powinna znaleźć się w ogródku warzywnym każdego smakosza fasolki szparagowej. Jej smaczne, złote strąki znajdują cały szereg zastosowań: nadają się do mrożenia i konserwowania, ale najlepiej smakują po prostu ugotowane i polane masłem z bułką tartą.

Opis

Berggold to jedna z najbardziej uniwersalnych odmian fasoli szparagowej. Tworzy karłowate krzaczki, które nie wymagają podpór. W okresie dojrzewania cała roślina jest obsypana żółtymi prostymi strąkami o długości od 12 do 14 centymetrów.

Jest to odmiana niezwykle plenna, wyróżnia się równomiernym dojrzewaniem. Strąki są pozbawione łyka, dość chrupiące i bardzo smaczne. Okres od wysiania nasion do gruntu do pierwszego zbioru jest stosunkowo krótki, trwa około 55 dni.

Zastosowanie

Duża odporność fasoli Berggold na choroby sprawia, że uprawa nie potrzebuje szczególnej ochrony chemicznej, co pozwala ograniczyć koszty. Odmiana jest w bardzo dużym stopniu odporna na wirusa mozaiki fasoli i antraknozę, wykazuje także odporność na bakteriozę obwódkową.

Ze względu na niewielki pokrój nie wymaga palikowania i może być uprawiana w większym zagęszczeniu, proponowana rozstawa to 50x50 centymetrów. Termin wysiewu przypada na maj – może być wysiewana bezpośrednio do gruntu. Już w lipcu zaczynają dojrzewać pierwsze strąki, więc bardzo szybko możemy cieszyć się jej smakiem.

RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]

[1/12] Jakiego koloru są nasiona popularnej w Polsce fasoli Jaś?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki