Fasola Galopka - jedna z najbardziej wartościowych odmian fasoli
Zobacz także
Fasola Galopka to jedna z bardziej wartościowych odmian fasoli. Jej strąki są prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych i witamin. Podawana jako dodatek do różnego rodzaju dań może zastąpić wszystkie chemiczne suplementy diety.
Opis
Okres od wysiania do zbioru fasoli Galopka trwa od 64 do 75 dni Jest to średnio wczesna odmiana fasoli szparagowej. Jej strąki są proste, mają jasnożółty, wręcz kremowy kolor. Pojawiają się na wysokich na mniej więcej 50 centymetrów roślinach o krzaczastym typu pokroju, zdecydowanie w ich górnych partiach.
Strąki nie mają przewężeń, są dość płaskie – mają 12-14 centymetrów długości i 10-12 milimetrów szerokości. Nie wykazują tendencji do produkcji włókien. Jest to bardzo plenna odmiana – z jednego hektara uprawy można uzyskać aż 20 ton świeżych strąków.
Zastosowanie
Strąki fasoli Galopka wyróżniają się dużą zawartością substancji odżywczych. Są szczególnie bogate w białko, żelazo i fosfor. Zawierają także duże ilości witamin. Ich smak decyduje o tym, że jest to bardzo popularna odmiana, która przeznaczona jest do bezpośredniego spożycia.
W mniejszym stopniu może być wykorzystywana jako surowiec na przetwory. Wykazuje bardzo dużą odporność na antraknozę i jest dość tolerancyjna wobec bakteriozy obwódkowej.