Fasola Goldmarie - smaczna odmiana fasoli tycznej o strąkach typu mamut
Zobacz także
Fasola Goldmarie to jedna z odmian fasoli zwykłej o strąkach typu mamut. Jest bardzo smaczna i bardzo uniwersalna – sprawdza się w przetwórstwie i równie dobrze smakuje spożywana bezpośrednio. Nadaje się do uprawy w gruncie i pod osłonami.
Opis
Goldmarie to jedna z tycznych odmian fasoli – jej rośliny są tak wysokie, że potrzebuje podpór. Są bardzo silnie rosnące, wytwarzają dużo pędów i liści. Jest to odmiana wczesna – od momentu wysiania do gruntu do zbiorów mija średnio 60-65 dni.
Jej strąki są bardzo smaczne, mają żywy, żółty, wręcz złocisty kolor z połyskiem. Osiągają od 20 do 25 centymetrów długości i są dość szerokie – jak wszystkie fasole typu mamut – mogą osiągnąć nawet ponad 2 centymetry szerokości.
Zastosowanie
Odmiana fasoli Goldmarie wyróżnia się bardzo dużą odpornością na choroby. Wykazuje szczególną tolerancję na antraknozę fasoli i bakteriozę obwódkową.
Jest to odmiana, która w zasadzie jest dedykowana do uprawy w gruncie, ale można także zdecydować się na wysianie jej pod osłony – w takim wypadku jej okres wzrostu i dojrzewania będzie krótszy.
Szczególnie nadaje się do spożycia bezpośredniego. W mniejszym stopniu niż inne odmiany fasoli szparagowej, sprawdza się w produkcji mrożonek i w konserwowaniu, ale jej strąki po przetworzeniu nadal są smaczne.
RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
19081 , 0 , 0 , 0 Fasola Piękny Jaś – popularna odmiana do uprawy na suche nasiona
-