
Bydło salers – jedna z najstarszych francuskich ras. Charakterystyka i metody hodowli
Bydło normandzkie to rasa typu mleczno-mięsnego, z naciskiem na pierwszy kierunek użytkowania. Byki i krowy o dużych gabarytach i charakterystycznym, cętkowanym umaszczeniu są malowniczą ozdobą francuskich pastwisk – stanowią wręcz atrakcję turystyczną, w innych krajach spotyka się je bowiem niezwykle rzadko.
Bydło normandzkie wywodzi się z Francji, gdzie jego przodkowie zostali przywiezieni najprawdopodobniej przez Wikingów. W innych źródłach można znaleźć informacje na temat starych francuskich ras lokalnych: cotentine, augeronne i cauchoise, które, krzyżowane z pochodzącymi z Anglii shorthornami, miały dać początek rasie normandzkiej. Pierwsze księgi hodowlane normandów powstały pod koniec drugiej połowy XIX w., a w latach 50. XX w. rasa ta stanowiła ¼ pogłowia bydła we Francji. Obecnie liczebność jej przedstawicieli spada – najliczniejsze stada utrzymuje się w Normandii, Bretanii oraz na terenach na północ od Loary, gdzie panuje łagodny, ciepły klimat i bydło przebywa na pastwiskach przez cały rok. Poza Francją rasa normandzka ma znaczenie marginalne.
Normandy łatwo rozpoznać po szerokich głowach z załamaniem między czołem a częścią nosową czaszki (tzw. camp de poing) a przede wszystkim – po nietypowym, często trójkolorowym umaszczeniu. Głowa czystorasowego zwierzęcia jest zawsze biała, nakrapiana brązowo, z szerokimi obwódkami wokół oczu i śluzawicy. Również tułów oraz nogi są białe i pokryte nieregularnymi, często rozległymi plamami w kolorach od jasnego do bardzo ciemnego brązu. Krowy osiągają 135-145 cm wysokości w kłębie i wagę 700-800 kg, byki zaś – 150-160 cm wysokości przy masie 1000-1300 kg. Sylwetka bydła normandzkiego jest masywna, z szeroką i głęboką klatką piersiową, która u byka może osiągnąć obwód 257 cm.
Bydło normandzkie dojrzewa późno – krowy cielą się po raz pierwszy w wieku 33 miesięcy. Cielęta rodzą się duże – cieliczki ważą zazwyczaj 40 kg, buhajki natomiast 44 kg. Okres między wycieleniami trwa 378 dni.
Buhajki opasowe osiągają bardzo dobre przyrosty dobowe, wynoszące nawet 1300 g. Roczne samce ważą 500-550 kg. Średnia wydajność rzeźna bydła normandzkiego kształtuje się na poziomie 57%, a wydajność mleczna krów została w 2008 r. oszacowana na 6200 kg. Dzięki dobrej mleczności i wysokiej jakości mleka (4,4% tłuszczu i 3,6% białka) normandy doskonale sprawdzają się w roli mamek – jedna krowa może wykarmić do 3 cieląt.
Autor: Małgorzata Długosz
Bibliografia:
Źródło zdjęcia: Wikipedia, autor: ²°¹°°, licencja: Public Domain.
Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!
Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska
Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl