Cebula Finezja – odmiana wyróżniająca się białą barwą łuski zewnętrznej
Zobacz także
Cebula Finezja to jedna z najnowszych odmian, które pojawiły się na polskim rynku stosunkowo niedawno. Na tle innych cebul wyróżnia się przede wszystkim białym kolorem łuski oraz wielością zastosowań.
Opis
Finezja wytwarza dosyć duże cebule, ponieważ ważą one przeciętnie po 120 g (maksymalnie 140 g). Są przy tym kształtne, dzięki czemu nawet wymagający konsumenci otaczają je uznaniem. Cebule formują się w niemal regularne kule, choć czasem mogą być romboidalne. Charakteryzują się twardym miąższem barwy białej. Dokładnie takiego samego koloru okazuje się także łuska, dodatkowo gładka i lśniąca. Cebule tej odmiany są łagodne w smaku, więc chętnie spożywa się je bezpośrednio.
Należy dodać, że Finezję zaliczamy do odmian w miarę wczesnych, ponieważ od siewu do zbioru mija w jej przypadku mniej więcej 120 dni.
Stanowisko
Prezentowaną odmianę zaleca się uprawiać po roślinach warzywnych lub rolniczych, które zbiera się dosyć wcześnie, np. po fasoli szparagowej, ogórku, koniczynie białej, jęczmieniu czy pszenicy. Co do rodzaju podłoża, to jeśli okaże się żyzne, należy uprawiać tę cebulę w drugim roku po oborniku, natomiast jeśli będzie dosyć słabe – to już w pierwszym.
Właściwości
Jedną z cech charakterystycznych tej odmiany jest wysoka zawartość suchej masy, która wynosi ok. 14,2%. Poza tym nie można narzekać na plenność Finezji, tym bardziej, że ok. 93% pozyskanych z niej cebul nadaje się na plon handlowy. Dużym ułatwieniem w jej uprawie jest także fakt, że jej plon dojrzewa równomiernie.
Zastosowanie
W odmianie Finezja ceni się też szeroką gamę jej zastosowań. Można przeznaczyć ją na rynek bezpośredni, ale równie dobrze sprawdzi się jako cebula na długie przechowanie, ponieważ w odpowiednich warunkach może przeleżeć do końca marca. Poza tym jest znakomita do produkcji dymki.
Dagmara Deska