Cebula Yellow Sweet Spanish – odmiana o wyśmienitych w smaku cebulach
Zobacz także
Cebula Yellow Sweet Spanish to jedna z najwyśmienitszych odmian, dostępnych na polskim rynku. Wytwarza dorodne zgrubienia o regularnym kulistym kształcie i smacznym miąższu. Najważniejsze jednak, że pozyskiwany z niej plon może przewyższyć nawet dwukrotnie średni plon innych cenionych odmian heterozyjnych.
Opis
Yellow Sweet Spanish dojrzewa umiarkowanie wcześnie, ponieważ okres jej wegetacji trwa ok. 120 dni. Roślina cechuje się bardzo silnym wigorem. Co więcej, jej system korzeniowy oceniany jest jako niezwykle mocny, dzięki czemu odmiana ta plonuje tak obficie. Wytwarza niespotykanie dorodne cebule, których średnica wynosi ok. 8 cm, a masa waha się między 300 a 400 g. Trzeba zaznaczyć, że zgrubienia są przy tym bardzo wyrównane w swoim kulistym kształcie. Słomkowa łuska o ciemnym odcieniu jest dość twarda i ściśle przykrywa miąższ w kolorze białokremowym.
Właściwości
Prezentowana odmiana spotyka się z uznaniem konsumentów ze względu na swój oryginalny, delikatny, lekko słodkawy smak, od którego zresztą wywodzi się jej nazwa. Plantatorom spodoba się z kolei jej niespotykanie wysoka plenność, okazuje się bowiem, że zbiory uzyskane z uprawy cebuli Yellow Sweet Spanish mogą przewyższyć plony najlepszych odmian typu Rijnsburger nawet o 100%. Jedną z cech, determinujących tak wspaniałą strukturę plonu, jest wspomniany wcześniej silny system korzeniowy, dzięki któremu Yellow Sweet Spanish wytwarza zgrubienia wysokiej jakości nawet w bardzo suche lata.
Zastosowanie
Cebule tej odmiany bardzo chętnie przeznacza się do spożycia bezpośredniego – szczególnie przez wzgląd na ich wyborny smak. Często znajdują również zastosowanie w przemyśle przetwórczym, ponieważ ich twarde łuski łatwo oddzielają się od miąższu. Zgrubienia można ponadto przechowywać przez długi czas – nawet do pół roku.
Dagmara Deska