Cebula Czerniakowska – plenna odmiana o łagodnych w smaku cebulach

Cebula Czerniakowska to odmiana, która nadaje się wyłącznie do krótkotrwałego przechowywania. Jej niekwestionowanymi zaletami są jednak regularne plonowanie oraz wysoka – w porównaniu z innymi cebulami – zawartość witaminy C.

Opis

Odmiana ta zaliczana jest do średnio wczesnych, ponieważ do zbioru nadaje się po mniej więcej 120–130 dniach od siewu. Wytwarzane przez nią cebule są dorodne (ich masa waha się w granicach 90–140 g) i mają ciekawy kształt, który można określić jako kulisty bądź kulisto-romboidalny. Łuski przybierają kolor słomkowożółty, a miąższ – białokremowy. Warto przy tym podkreślić, że smak cebul prezentowanej odmiany jest niezwykle łagodny.

Wymagania

Cebula Czerniakowska – podobnie zresztą jak inne odmiany – wymaga gleby przepuszczalnej, która będzie się łatwo nagrzewać. Poza tym powinna być próchnicza i żyzna, a jej odczyn zaleca się utrzymywać w granicach od 6,5 do 7,0 pH. Należy też uważać, aby nie wysiewać jej na stanowisku po burakach pastewnych czy cukrowych, ponieważ pozbawiają one gleby wapnia, na którego brak cebula jest szczególnie wrażliwa.

Zbiór

Czerniakowska będzie się nadawała do zbioru, gdy na ponad połowie roślin załamie się szczypior. Najważniejsze, aby zbiór odbył się w dwóch etapach – najpierw należy wykopać cebule z ziemi i pozostawić je na polu w rzędach. Po kilku dniach zaś, gdy już obeschną, trzeba je zebrać i zanieść do odpowiednio przygotowanego pomieszczenia o dodatniej temperaturze i dosyć dużej wilgotności powietrza.

Właściwości

Oprócz wymienionych wcześniej zalet, takich jak niezawodność w plonowaniu i wysoka zawartość witamin, opisywana cebula charakteryzuje się równomiernym załamywaniem szczypioru, dzięki czemu można przeznaczyć ją na wcześniejszy zbiór. Trzeba jednak pamiętać, że niewskazane jest zbyt długie przechowywanie jej plonów.

Dagmara Deska

NIE PŁACZ NAD CEBULĄ – ZMIERZ SIĘ Z NIĄ! ODPOWIEDZ NA PYTANIA DOTYCZĄCE TEGO WARZYWA [QUIZ]

[1/13] Z botanicznego punktu widzenia jadalna część cebuli (tzw. piętka) to:

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Telefon: 790 025 265, 790 540 404

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki