
Cebula Karmen – słodko-ostra odmiana o karminowej barwie suchej łuski

Zobacz także
Cebula Karmen swoją nazwę zawdzięcza najprawdopodobniej kolorowi łuski, która jest wręcz karminowa. Poza tym to odmiana dosyć popularna i wysoko ceniona – szczególnie ze względu na nietuzinkowy słodko-ostry smak.
Opis
Cebulę tę zalicza się do odmian średnio wczesnych, gdyż okres jej wegetacji wynosi ok. 125–130 dni. Karmen rodzi cebule niezbyt duże, osiągające masę od 100 do 120 g, ale za to niezwykle smaczne. Dzięki kulisto-romboidalnemu kształtowi są też atrakcyjne pod względem wizualnym. Karminowoczerwona łuska okrywa jędrny miąższ o ciekawym, biało-fioletowym zabarwieniu.
Siew i zbiór
Za normę wysiewu uznaje się od 3 do 5 kg nasion na hektar, przy czym najodpowiedniejsza rozstawa to taka z 40-centymetrową przerwą między rzędami i około 5-centymetrową między pojedynczymi roślinami. Nasiona powinny znaleźć się na głębokości co najmniej 1 cm, choć na glebie lekkiej dopuszczalne jest zwiększenie jej do ok. 2 cm. Termin siewu przypada na okres między trzecią dekadą marca a drugą dekadą kwietnia, zaś zbiorów – między połową lipca a początkiem września.
Właściwości i zastosowanie
Karmen dobrze znosi warunki przechowalnicze i w świetnym stanie wytrzyma nawet do późnej wiosny. Poza tym jest to odmiana gwarantująca duży plon. Charakteryzuje się również harmonijnym dojrzewaniem, ponieważ jej szczypior załamuje się praktycznie w tym samym czasie. Co najważniejsze, nie wytwarza cebul bączastych, czyli takich ze źle wykształconymi (zbyt grubymi) szyjkami, które nie zasychają w odpowiedni sposób i są podatne na gnicie.
Cebule Karmen najczęściej konsumuje się bezpośrednio, przy czym świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek (właśnie ze względu na swój słodkawy miąższ z pikantnym posmakiem).
Dagmara Deska