
Cebula siedmiolatka Red Dragon – odmiana o czerwonych zgrubieniach

Zobacz także
Cebula siedmiolatka Red Dragon jest odmianą bardzo atrakcyjną pod względem wizualnym, ponieważ jej zgrubienia cebulowe mają purpurowoczerwony kolor. Warto również wspomnieć, że to roślina trwała i niezawodna, a przy tym odporna na mróz.
Opis
Red Dragon należy do grona odmian, wykształcających po kilka pędów. Charakteryzuje się czerwonymi zgrubieniami cebulowymi, które przechodzą w liście rurkowate o intensywnie zielonej barwie. Jadalne łodygi wyglądem przypominają zatem dekoracyjne pory. Siedmiolatkę uprawia się jednak przede wszystkim ze względu na jej smakowity szczypior, który jest bogaty w witaminę C. Najczęściej używa się go w roli dodatku do sałatek, zup, twarogu czy jajecznicy.
Uprawa i wymagania
Cebula siedmiolatka może być uprawiana na tym samym stanowisku przez 3–4 lata. Jest w stanie przezimować w gruncie, ponieważ nie ma wysokich wymagań cieplnych. Mimo to warto zadbać, by miejsce wybrane pod jej uprawę było w dostatecznie nasłonecznione, a gleba zasobna w wilgoć oraz składniki pokarmowe. Co prawda przedstawiciele tego gatunku wytrzymują delikatne zacienienie oraz krótkotrwałe niedobory wody, ale istnieje ryzyko, że szczypior w takich warunkach stanie się twardy i mało soczysty – zwłaszcza wtedy, gdy ziemia będzie zbyt sucha przez dłuższy czas. Nasiona siedmiolatki należy wysiewać od kwietnia do sierpnia, plonu z kolei można spodziewać się od maja do października. Liście prezentowanej odmiany w pierwszym roku uprawy zbiera się zazwyczaj latem, natomiast w kolejnych sezonach jej plonowanie przesuwa się na wczesną wiosnę.
Zbiór
Do zbioru szczypioru odmiany Red Dragon powinno się przystąpić, gdy liście osiągną długość co najmniej 20 cm. Musimy być przy tym uważni, ponieważ jeśli opóźnimy prace, rośliny zaczną wybijać w pędy nasienne. Warto zdać sobie sprawę, że plon takiego ciętego szczypioru wynosi średnio ok. 2–3 kg/m2.
Dagmara Deska