
Cebula Rijnsburger 5 – plenna odmiana odporna na niekorzystne warunki

Zobacz także
Cebula Rijnsburger 5 to niezwykle ceniona, zwłaszcza w Niemczech, odmiana ustalona typu Rijnsburger. Cechuje się prawdziwie dużymi cebulami o wyrównanym kulistym kształcie oraz bardzo wysokim plonowaniem.
Opis
Odmiana ta zaliczana jest do grupy cebul dojrzewających średnio późno. Wykształca zgrubienia o kulistym kształcie, które wyróżniają się dość dużymi rozmiarami, gdyż osiągają masę od 150 do 200 g. Ich twardy miąższ o białym ubarwieniu pokryty jest żółtą łuską w złotym odcieniu, bardzo suchą, więc łatwą do zdjęcia. Poza tym cebule mają cienkie szyjki, a ich mocno rosnący szczypior o ładnym, soczyście zielonym kolorze pokrywa się woskowym nalotem.
Stanowisko w zmianowaniu
Na tym samym podłożu cebulę zaleca się uprawiać w odstępie 3–4 lat, ponieważ krótszy płodozmian zwiększa ryzyko silnego porażenia chorobami takimi jak mączniak rzekomy czy głownia cebuli. Koniecznie trzeba też pamiętać o odpowiednim przedplonie – w tej roli idealnie sprawdzą się fasola szparagowa, ogórek, pszenica czy jęczmień; unikać należy z kolei buraków cukrowych i pastewnych, gdyż pozbawiają one glebę wapnia, który jest potrzebny do prawidłowego rozwoju cebuli.
Właściwości
Cebula Rijnsburger 5 cechuje się bardzo wysokim plonowaniem. W tej kwestii jest wręcz niezawodna, ponieważ nie poddaje się niekorzystnym warunkom – ani klimatycznym, ani glebowym. Oprócz tego jej plon zawsze charakteryzuje bardzo dobra jakość. Warto też wspomnieć, że opisywana odmiana ma wielorakie zastosowania – można ją spożywać na surowo lub przeznaczyć na potrzeby przemysłu przetwórczego, np. do produkcji mrożonek. Co ciekawe, sprawdza się również w długim przechowywaniu (nawet do końca maja) i nie traci przy tym na wartości. Cenną informacją może się także okazać fakt, że nasiona cebuli Rijnsburger 5 są tańsze od nasion odmian mieszańcowych.
Dagmara Deska