
Cebula Rawska – uniwersalna odmiana, polecana do produkcji dymki

Zobacz także
Rawska to jedna z najbardziej uniwersalnych, a przy tym dobrze znanych odmian cebuli. W jej uprawie zawsze można liczyć na regularny plon, którego wielkość jest niezależna od warunków atmosferycznych.
Opis
Odmianę tę opisuje się jako średnio wczesną, ponieważ okres jej wegetacji wynosi ok. 120–130 dni. Cebule wytwarzane przez Rawską są o tyle atrakcyjne, że mogą osiągnąć naprawdę dużą masę – waga pojedynczego okazu waha się bowiem w granicach od 120 do nawet 200 g. Poza tym przybierają one zazwyczaj formę kulistą, choć wykazują tendencję do wydłużania się. Zewnętrzna łuska jest średnio gruba i dobrze przylega do miąższu. Różni się od niego kolorem, nie jest bowiem biała, lecz słomkowożółta. Co się zaś tyczy samego miąższu, to jest cechuje się on zwartością i jędrnością, ale jednocześnie pozostaje delikatny, tylko lekko ostrawy, dzięki czemu odmiana ta znajduje uznanie konsumentów.
Uprawa
Cebulę Rawską poleca się do uprawy z dymki, co oznacza, że na otrzymanie pełnowartościowego plonu powinno się czekać dwa sezony wegetacyjne. Jest to dosyć pracochłonny sposób uprawy, a ponadto uzależniony od warunków pogodowo-glebowych, jednak dzięki odporności tej odmiany – możliwy do prowadzenia.
Właściwości i zastosowanie
Rawską można przechowywać dosyć długo, ponieważ jest bardzo trwała. Poza tym rokrocznie obradza w zadowalający sposób. Jej plon wydaje się szczególnie obfity przy niekorzystnych warunkach atmosferycznych, ponieważ jest wtedy o wiele większy niż u innych odmian. Cebula ta nie ma również dużych wymagań glebowych, dzięki czemu plantatorzy chętnie sięgają po jej nasiona.
Jeśli chodzi o zastosowanie Rawskiej, to jest ono szerokie – można spożywać ją zarówno bezpośrednio, jak i po przetworzeniu. Ponadto, jak wspomniano wcześniej, cebule bezproblemowo się przechowują.
Dagmara Deska