Fasola Basta - jedna z najwcześniejszych odmian szparagowych
Zobacz także
Basta to po Erli jedna z wcześniejszych fasol szparagowych. Wyróżnia się prostymi, długimi, mięsistymi i smacznymi strąkami oraz wysoką odpornością na najważniejsze choroby grzybowe. Może stanie się Twoim faworytem?
Charakterystyka
Fasola Basta to wczesna odmiana dojrzewająca kilka dni po odmianie Erla, średnio jej okres wegetacji trwa 68 dni. Tworzy żółte, proste, dość długie (ok. 14 cm), wąskie (8 mm szerokości), mięsiste strąki owalne na przekroju poprzecznym, osadzone w górnej części rośliny. A rośliny są dość niskie i mocno skupione, wykształcają małe liście.
W 1 kilogramie znajduje się 190 strąków, zaś masa tysiąca nasion wynosi 160 gramów.
Uprawa
Basta szczególnie polecana jest do uprawy w gruncie, ale jeśli chcemy przyspieszyć zbiór, możemy uprawiać ją pod osłonami. Nasiona fasoli wysiewamy w maju lub czerwcu w rozstawie 40-50 x 10-15 cm. Gleba powinna być próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna oraz odchwaszczona. W zależności od terminu siewu dojrzałe strąki możemy zbierać już od lipca do sierpnia.
Zastosowanie
Fasola Basta szczególnie polecana jest do bezpośredniego spożycia, nadaje się również do przemysłu przetwórczego – na mrożonki oraz do konserwowania.
Odporność
Odmiana Basta wykazuje wysoką odporność na bakteriozę obwódkową fasoli oraz na antraknozę fasoli. Cecha ta pozwala na zmniejszenie stosowania środków grzybobójczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa