Fasola Basta - jedna z najwcześniejszych odmian szparagowych

Basta to po Erli jedna z wcześniejszych fasol szparagowych. Wyróżnia się prostymi, długimi, mięsistymi i smacznymi strąkami oraz wysoką odpornością na najważniejsze choroby grzybowe. Może stanie się Twoim faworytem?

Charakterystyka

Fasola Basta to wczesna odmiana dojrzewająca kilka dni po odmianie Erla, średnio jej okres wegetacji trwa 68 dni. Tworzy żółte, proste, dość długie (ok. 14 cm), wąskie (8 mm szerokości), mięsiste strąki owalne na przekroju poprzecznym, osadzone w górnej części rośliny. A rośliny są dość niskie i mocno skupione, wykształcają małe liście.

W 1 kilogramie znajduje się 190 strąków, zaś masa tysiąca nasion wynosi 160 gramów.

Uprawa

Basta szczególnie polecana jest do uprawy w gruncie, ale jeśli chcemy przyspieszyć zbiór, możemy uprawiać ją pod osłonami. Nasiona fasoli wysiewamy w maju lub czerwcu w rozstawie 40-50 x 10-15 cm. Gleba powinna być próchniczna, zasobna w składniki pokarmowe, przepuszczalna oraz odchwaszczona. W zależności od terminu siewu dojrzałe strąki możemy zbierać już od lipca do sierpnia.

Zastosowanie

Fasola Basta szczególnie polecana jest do bezpośredniego spożycia, nadaje się również do przemysłu przetwórczego – na mrożonki oraz do konserwowania.

Odporność

Odmiana Basta wykazuje wysoką odporność na bakteriozę obwódkową fasoli oraz na antraknozę fasoli. Cecha ta pozwala na zmniejszenie stosowania środków grzybobójczych.

Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa

RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]

[1/12] Jakiego koloru są nasiona popularnej w Polsce fasoli Jaś?

Dodaj komentarz

Rynek Rolny to pierwszy profesjonalny branżowy portal rolniczy z giełdą rolną. Darmowe ogłoszenia rolnicze i aktualne ceny produktów rolnych. Sprzedawaj i Kupuj z nami!

Sulejkowska 56/58 lok 215
04-157 Warszawa, Polska

Email: kontakt [małpa] rynek-rolny.pl

Newsletter

Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki