Fasola Amelia - odmiana szczególnie zalecana do mrożenia i konserwowania
Zobacz także
Plenna, smaczna fasola, którą możemy zbierać mechaniczne i przeznaczyć do bezpośredniego spożycia, mrożenia lub konserwowania – mowa o odmianie Amelia. Warto posiać ją w swoim ogrodzie lub produkować na większą skalę.
Charakterystyka
Fasola Amelia to późna (okres wegetacji trwa ok. 82 dni) odmiana tworząca rośliny o skupionym pokroju. W ich górnej części (dość wysoko) wyrastają delikatnie błyszczące ciemnozielone, średnio długie (ok. 13 cm), wąskie (7 mm), okrągłe na przekroju poprzecznym, smaczne i delikatne strąki. Odmiana charakteryzuje się również małą blaszką liściową.
Masa tysiąca nasion wynosi 180 gramów.
Uprawa
Nasiona odmiany Amelia najlepiej wysiać w połowie maja, po przejściu wiosennych przymrozków, mamy czas do połowy czerwca. Pamiętajmy, że fasola preferuje stanowisko słoneczne, odchwaszczone, osłonięte od wiatru (jest bardzo wrażliwa na wiatry) oraz gleby przepuszczalne, zasobne w składniki pokarmowe i próchnicę. Zbioru możemy się spodziewać od lipca do sierpnia, uwzględniając termin siewu i przeznaczenie strąków. Ze względu na pokrój roślin odmiana Amelia nadaje się do zbioru mechanicznego.
Zastosowanie
Amelia, podobnie jak odmiana Syrenka, doskonale zaopatrzy świeży rynek, a także przemysł przetwórczy – polecana jest do produkcji konserw lub mrożonek.
Odporność
Fasola Amelia wykazuje wysoką odporność na jedną z groźniejszych chorób – antraknozę fasoli oraz jest bardzo odporna wobec bakteriozy obwódkowej fasoli.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa