Fasola Erla - najwcześniejsza odmiana fasoli o niedużych wymaganiach
Zobacz także
Jeśli zależy nam na szybkim i pewnym plonie fasoli szparagowej wybierzmy jedną z wcześniejszych odmian, Erla. Odmiana ta doskonale sprawdzi się nie tylko w uprawie towarowej, ale ze względu na odporność na choroby grzybowe i nieduże wymagania, dobrze rosnąć będzie w przydomowym ogrodzie.
Charakterystyka
Fasola Erla to jedna z najwcześniejszych odmian fasoli – średnio okres wegetacji trwa 66 dni. Tworzy niskie, krzaczaste rośliny, na których w górnej części wyrastają jasnożółte, średniej długości (12 cm), wąskie (0,8 cm szerokości), proste, okrągłe na przekroju strąki pozbawione włókien. Masa tysiąca nasion wynosi 240 g.
Uprawa
Erla szczególnie polecana jest do uprawy przyspieszonej pod osłonami lub w gruncie. Strąki tej fasoli jednocześnie dojrzewają, co pozwala na jednorazowy zbiór. Nasiona wysiewamy w maju lub czerwcu w rozstawie 40-50 x 10 cm. Jeśli wybieramy uprawę w gruncie to gleba powinna być zasobna w próchnicę i składniki pokarmowe, przepuszczalna o dobrych stosunkach powietrzno-wodnych. Dojrzałe strąki, w zależności od terminu siewu, możemy zbierać już po 2 miesiącach, czyli lipiec - sierpień.
Zastosowanie
Ze względu na delikatność, dobry smak i bezwłóknistość strąków fasola Erla polecana jest głównie do zaopatrzenia świeżego rynku, lecz to także doskonały surowiec do konserwowania i mrożenia.
Odporność
Odmiana Erla wykazuje wysoką odporność na dwie z groźniejszych chorób fasoli – antraknozę fasoli oraz bakteriozę obwódkową fasoli. Z racji niskich porażeń przez ww. infekcje, z powodzeniem może być uprawiana w przydomowym ogródku z ograniczeniem stosowania środków grzybobójczych.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa