Fasola Polka - jedna z najbardziej popularnych odmian fasoli o żółtych strąkach
Zobacz także
Fasola Polka to odmiana, która najczęściej pojawia się na sklepowych półkach i straganach. Daje wysoki plon o bardzo dobrej strukturze a jej rośliny mają niewielki pokrój, więc najlepiej sprawdza się w uprawie handlowej.
Opis
Ta średnio wczesna fasola o żółtych strąkach szczególnie nadaje się do handlu. Jest bardzo plenna i niezwykle wartościowa. Ponad 90% plonu ogólnego to plon handlowy.
Nie wykazuje tendencji do wytwarzania egzemplarzy zniekształconych czy przebarwionych. Na jej niewysokich roślinach o krzaczastym pokroju, mogących osiągnąć maksymalnie 50 centymetrów pojawiają się strąki osadzone w środkowej części rośliny, co umożliwia zbiór mechaniczny.
Strąki mają jasny, żółty kolor, są proste, okrągłe w przekroju. Ich miąższ jest mięsisty, nie mają skłonności do włóknienia. Długość przeciętnego strąku fasoli Polka to 12-14 centymetrów, jej szerokość oscyluje w okolicach 1 centymetra.
Zastosowanie
Fasola Polka rzadko pojawia się w uprawie amatorskiej. Ze względu na swój pokrój i dobrą strukturę plonu najlepiej sprawdza się na plantacjach wielkotowarowych. Najczęściej jest wykorzystywana do bezpośredniego zaopatrzenia rynku, nadaje się także na mrożonki.
Jest to odmiana, która charakteryzuje się niezwykłą odpornością na antraknozę i wysoką tolerancją wobec bakteriozy obwódkowej. W porównaniu do innych odmian fasoli, Polka jest mniej podatna na niesprzyjające warunki pogodowe.
RÓŻNE OBLICZA FASOLI – POZNAJ JE, MIERZĄC SIĘ Z NASZYMI PYTANIAMI [QUIZ]
Zobacz także
-
-
-
18670 , 0 , 0 , 0 Fasola Piękny Jaś – popularna odmiana do uprawy na suche nasiona
-