Kapusta Fantazja - odmiana o niezwykle równych i smacznych główkach
Zobacz także
Jasnozielone liście, równiutkie kuliste, wyśmienite w smaku główki – to cechy wczesnej odmiany Fantazja, którą możemy wykorzystać do przygotowania smacznych gołąbków.
Charakterystyka
Ta wczesna, mieszańcowa odmiana kapusty białej głowiastej tworzy kulistego lub lekko wydłużonego kształtu, wyrównane główki złożone z żywo ubarwionych jasnozielonych, średniej wielkości liści z lekkim nalotem woskowym. Osiągają średnią masę 1,2-1,8 kg i nie wykazują dużej tendencji do pękania. Wewnętrzny głąb zwykle jest krótki. W gruncie okres wegetacji trwa 55-60 dni, w uprawie pod osłonami ok. 55 dni.
Uprawa
Kapustę odmiany Fantazja uprawiamy wyłącznie z rozsady (siew pod koniec stycznia lub w lutym), którą sadzimy w pierwszej lub drugiej dekadzie marca pod osłonami w rozstawie 40 x 50 cm, a na początku kwietnia do gruntu w rozstawie 67 x 40 cm. Odmianę tę możemy także prowadzić pod osłonami w zagęszczonej uprawie – w rozstawie 40 x 40 cm. Jeśli uprawiamy ją na polu, osłońmy włókniną, co spowoduje skrócenie okresu wegetacji i podniesienie wielkości plonu.
Fantazja, tak jak odmiana Benia, to wczesna kapusta, więc lepiej rosnąć będzie na lżejszych, dość wilgotnych glebach, zasobnych w składniki pokarmowe i próchnicę. Wybierzmy stanowisko słoneczne (jest światłolubnym warzywem) i osłonięte od wiatru.
Zbiór zwykle przeprowadzamy w drugiej lub trzeciej dekadzie maja, rzadziej na początku czerwca.
Zastosowanie
Fantazja to niezwykle smaczna odmiana kapusty o atrakcyjnych handlowym wyglądzie. Szczególnie polecana jest na świeży rynek, świetnie sprawdzi się w kuchni jako składnik surówek lub gołąbków.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa