
Kapusta Haco - wczesna odmiana o smacznych, fioletowozielonych liściach

Zobacz także
Piękne fioletowozielone liście o przyjemnym smaku, główki bardzo zwarte i odporne na pękanie – mowa o odmianie Haco, jednej z wcześniejszych odmian kapusty głowiastej czerwonej.
Charakterystyka
Haco to wczesna odmiana (okres wegetacji trwa ok. 95-110 dni) kapusty zawiązująca średniej wielkości, kuliste lub lekko kulisto-wydłużone, bardzo zwarte główki. Złożone są ze średniej wielkości, fioletowozielonych liści pokrytych silnym, srebrzystym woskowym nalotem.
Wewnętrzny głąb obejmuje ok. 50% wysokości główki, zaś głąb zewnętrzny jest wysoki – liście nie stykają z powierzchnią gleby. Odmiana ta nie wykazuje również tendencji do pękania główek.
Uprawa
Nasiona kapusty Haco wysiewamy od końca lutego do początku maja, przy wczesnym wysiewie rośliny sadzimy do gruntu w kwietniu, w rozstawie 50 x 40 cm, zaś w późniejszym siewie termin przesuwa się do lipca, a rozstawę możemy zwiększyć do 70 x 40 cm. Jeśli chcemy długotrwale przechowywać główki, nawet do marca, wybierzmy późniejszy termin uprawy.
Zbiór, w zależności od terminu siewu i sadzenia, przeprowadzamy od lipca do października. Przy odpowiednich warunkach uprawowych możemy spodziewać się plonu w wysokości 35-40 ton z 1 hektara.
Zastosowanie
Ze względu na przyjemny smak Haco polecana jest przede wszystkim na świeży rynek. Jeśli chcemy ją przechowywać, nic nie stoi na przeszkodzie – kapusty z późnych siewów mogą być długotrwale przechowywane, przy odpowiednich warunkach nawet do marca.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa