Kapusta Kalina - mieszańcowa odmiana o długim okresie przechowywania
Zobacz także
Jeśli zastanawiamy się nad kapustą, którą możemy długo przechowywać nie tracąc jej walorów, to najlepszym wyborem będzie odmiana Kalina. A jeśli to nie wystarcza – to doskonały surowiec do kiszenia.
Charakterystyka
Ta późna (okres wegetacyjny trwa ok. 145 dni), mieszańcowa odmiana kapusty charakteryzuje się średnimi, kulistymi, bardzo zwięzłymi główkami złożonymi z ciemnozielonych, średnich zewnętrznych liści pokrytych silnym woskowym nalotem oraz z wysokiego głąba. Ze względu na wspomniany wysoki głąb liście nie dotykają podłoża i pozostają czyste. Główki tej kapusty osiągają maksymalną wagę ok. 2,3-2,5 kg.
Uprawa
Kalinę uprawiamy w gruncie, wysadzając rozsadę w maju lub czerwcu w zależności od warunków atmosferycznych, w rozstawie 67 x 50 cm (rozsadę najlepiej produkować pod osłonami – siew w kwietniu). Warto ją przykryć włókniną, co pozwoli na szybsze otrzymanie plonu. Zbiór prowadzimy we wrześniu lub październiku, w zależności od terminu osiągnięcia dojrzałości zbiorczej kapusty. Przy odpowiedniej uprawie i dobrych warunkach spodziewać się możemy plonu nawet 80 t z ha.
Zastosowanie
Kapusta Kalina bardzo dobrze się przechowuje – możemy składować ją nawet do połowy kwietnia. Ponadto nie traci swoich wartości, liście nie blakną, pozostają zielone. Z powodzeniem możemy ją również kwasić, ale to także smaczna odmiana przeznaczona na świeży rynek.
Odporność
Odmiana Kalina charakteryzuje się bardzo wysoką odpornością na pękanie. Ponadto ze względu na silny nalot woskowy może być odporna na niektóre choroby.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa