
Kapusta Korund - odmiana mieszańcowa zalecana do uprawy ekologicznej
Zobacz także
Korund to odmiana, którą możemy zastosować w uprawie ekologicznej – jest tolerancyjna wobec mączniaka rzekomego i czerni krzyżowych oraz na wciornastki. Przyjrzyjmy jej się bliżej.
Charakterystyka
Kapusta Korund to jedna z późniejszych odmian polowych kapusty o 145-dniowym okresie wegetacji. Zawiązuje wyrównane średniej wielkości, kuliste, bardzo zwięzłe i dość ciężkie (2,5-3,0 kg) główki z jasnym wnętrzem charakteryzującym się zwartą strukturą. Istotną cechą główek jest wysoka odporność na pękanie.
Uprawa
Kapustę Korund uprawiać możemy z produkcji rozsady lub z siewu wprost do gruntu, z czego pierwszy sposób da nam pewniejszy plon. Wyprodukowana rozsadę wysadzamy do gleby w rozstawie 67 x 40 cm, możemy ją przykryć włókniną by skrócić okres wegetacji. Zbiór uzyskamy po ok. 5 miesiącach od posadzenia. Głowy zbieramy w miarę uzyskiwania przez nie dojrzałości zbiorczej, twardnienia.
Zastosowanie
Odmiana Korund ze względu na dobry smak i dużą wielkość główek polecana jest do zaopatrzenia świeżego rynku. Z kolei ich duża zwięzłość, zwarta struktura białego wnętrza i nalot woskowy na liściach pozwala na długotrwałe przechowywanie, oczywiście w odpowiednich warunkach.
Odporność
Z powodzeniem tę kapustę uprawiać możemy w gospodarstwie ekologicznym lub w przydomowym ogródku, gdyż wykazuje tolerancyjność na czerń krzyżowych i mączniaka rzekomego oraz na wciornastki. Cechy te pozwalają na ograniczenie lub wyłączenie stosowania chemicznych środków grzybobójczych oraz niektórych insektycydów.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa