Kapusta Benia - wczesna mieszańcowa odmiana kapusty białej głowiastej
Zobacz także
Jeśli myślimy nad uprawą kapusty, która będzie smaczna, dość odporna na pękanie i szybko będziemy mogli ją zebrać z pola lub tunelu, to wybierzmy odmianę Benia. Na pewno spełni nasze oczekiwania.
Charakterystyka
Benia to wczesna, mieszańcowa odmiana kapusty głowiastej białej, która równomiernie dojrzewa. W gruncie okres wegetacji trwa 60-70 dni, w uprawie pod osłonami liczba dni ulega skróceniu do ok. 60. Tworzy średniej wielkości lub duże, zwięzłe, kulistego kształtu główki o masie dochodzącej do 1,6-2,0 kg. Co ważne, nie wykazują one dużej tendencji do pękania. Wewnętrzny głąb osiąga średnią długość.
Uprawa
Kapustę odmiany Benia uprawiamy wyłącznie z rozsady (siew w lutym lub marcu), którą sadzimy pod koniec marca lub na początku kwietnia pod osłonami w rozstawie 40 x 50 cm, a w połowie kwietnia do gruntu w rozstawie 67 x 40 cm. Jeśli uprawiamy ją na polu, osłońmy włókniną, co spowoduje skrócenie okresu wegetacji i podniesienie wielkości plonu.
Benia to wczesna odmiana, więc lepiej rosnąć będzie na lżejszych glebach, zasobnych w składniki pokarmowe, próchnicznych i dość wilgotnych. Stanowisko powinno być słoneczne (jest światłolubną rośliną) i osłonięte od wiatru.
Zbiór zwykle przeprowadzamy w maju lub czerwcu, w miarę twardnienia główek. Możemy spodziewać się plonu ok. 60-65 ton z hektara.
Zastosowanie
Kapusta Benia to jedna z lepszych odmian przeznaczonych na świeży rynek, jest bardzo smaczna. Nie nadaje się jednak do przechowywania, dlatego powinna być w miarę szybko spożywana.
Autor: Joanna Żołnierkiewicz, inż. ogrodnictwa